czwartek, 28 maja 2015
SZAFRANOWE SUSHI ZE SZPARAGAMI
Wegańska, nieco inna wersja sushi z dodatkiem szafranu, alg i świeżych warzyw. Smakowo i wizualnie taka kompozycja bardzo przypadła mi do gustu.
Danie wyraziste, pachnące i bardzo sycące (chociaż przy pierwszej próbie wyszło odrobinę za ostre -przesadziłam nieco z dodatkiem z wasabi).
Dodatkowo do sushi podałam bardzo smaczny sos na bazie syropu z agawy, melasy trzcinowej, octu ryżowego oraz soku z imbiru i limonki.
Przepis na sos:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżeczka melasy trzcinowej
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka soku z imbiru
sok z połowy limonki
w razie potrzeby odrobinę posolić
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, do tego calu użyłam blendera.
Składniki:
250 g ryżu do sushi
ocet ryżowy do smaku
4-5 arkuszy nori
1 średnia papryka czerwona lub żółta
150 g gotowanych zielonych szparagów
musztarda wasabi
1/2 łyżeczki cukru
czarny sezam
Sposób przygotowania:
Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, podczas gotowania dodać szczyptę szafranu. Wystudzić, przyprawić octem ryżowym (dodaję również pół łyżeczki cukru). Następnie na arkusze nori rozkładać ryż o około 1 cm grubości, delikatnie posmarować wasabi, ułożyć warzywa pokrojone w paski i za pomocą specjalnej maty zwinąć ściśle ruloniki sushi. Gotowe przekroić na 4-centymetrowe kawałki . Podawać świeżo przygotowane z dodatkiem sosu.
Etykiety:
algi nori,
cukier,
czarny sezam,
melasa trzcinowa,
ocet ryżowy,
papryka czerwona,
ryż,
sok z imbiru,
sok z limonki,
sos sojowy,
syrop z agawy,
szparagi zielone,
wasabi
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
genialne sushi!
OdpowiedzUsuńRyż ma niesamowity kolor! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi, ale szafranowe musi smakować jeszcze lepiej niż tradycyjne:)
OdpowiedzUsuń