niedziela, 17 maja 2015
BEZGLUTENOWA CZEKOLADOWA TARTA Z WEGAŃSKIM KARMELEM
Przepyszna bezglutenowa tarta to połączenie chrupiącego ciasta wykonanego z mąki z ciecierzycy, mielonych migdałów i masła kokosowego oraz gęstego karmelu na bazie melasy trzcinowej pokrytego pyszną, aksamitną i delikatną czekoladą.
Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki kakao
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub melasy
110 g masła kokosowego chłodnego
laska wanilii
2 łyżki wody
Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i łączymy. Dodajemy zimne masło kokosowe i mieszamy składniki, najlepiej za pomocą widelca. Następnie dodajemy zimna wodę i energicznie zagniatamy całość. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i umieszczamy na godzinę w zamrażarce.
Foremkę o średnicy 20 lub 24 cm smarujemy tłuszczem i wyklejamy schłodzonym ciastem, przykrywamy pergaminem a na wierzch wsypujemy suchą fasolę, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie usuwamy fasolę oraz pergamin i ponownie umieszczamy w piekarniku na 10 minut. Upieczone i przestudzone ciasto wyciągamy z foremki.
Składniki na karmel:
1 i 1/2 szklanki melasy trzcinowej
1/2 szklanki mleka kokosowego schłodzonego
70 g masła kokosowego
szczypta soli
Sposób przygotowania karmelu:
Do małego rondelka wlewamy melasę i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie wlewamy mleko kokosowe (tylko tę gęstą część) i gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy masło i sól. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez minutę. Lekko studzimy, wylewamy na upieczoną tartę i odstawiamy do lodówki.
Składniki na masę czekoladową:
1/2 szklanki mleka kokosowego (schłodzonego)
120 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania masy:
Do rondelka przekładamy mleko kokosowe (tylko tę gęstą część), gotujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia tak aby powstała gładka jednolita konsystencja. Studzimy, a następnie letnią masę czekoladową rozprowadzamy na tarcie z karmelem. Całość chłodzimy w lodówce przez 3 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale to ciasto wygląda pysznie....!
OdpowiedzUsuńna takie słodkości to ja zawsze mam ochotę, choć już dziś się tak zasłodziłam to jeszcze bym taką tartę zjadła <3
OdpowiedzUsuńAle super ciacho, na zdjęciach wygląda troszkę sernikowato, ale taka kokosowa masa musi być sto razy lepsza :)
OdpowiedzUsuńA to za sprawą czekolady która jest produkowana według tradycyjnej receptury z naturalnych składników a w konsystencji jest właśnie taka chropowata :)
Usuńo maaaaaaaatuchno! prawdziwe cudo!
OdpowiedzUsuńJezu, ale to musi być pyszne! Cudowna konsystencja :)
OdpowiedzUsuń