piątek, 15 maja 2015

MUS JAGLANY Z NASIONAMI CHIA I SZAFRANEM


Bardzo smaczne połączenie kaszy jaglanej, roślinnego mleka, nasion chia i szafranu.
Porcja takiego musu połączona ze świeżymi sezonowymi owocami dostarczy nam energii na cały dzień.

 Dzisiejszą propozycję wzbogaciłam dodatkowo odrobiną płynnej czekolady i konfiturą z  gorzkiej pomarańczy.

 W smaku subtelny, aksamitny, z delikatnie wyczuwalnymi chrupiącymi nasionami chia. Mus jaglany można przyrządzić z wyprzedzeniem w większej ilości i przechowywać w lodówce. Smakuje naprawdę dobrze dopiero następnego dnia.


Składniki na 2 duże porcje:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego (zazwyczaj używam migdałowego)
3 łyżki nasion chia
laska wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta szafranu

Sposób przygotowania:

Ugotowaną kaszę jaglaną i wanilię wsypać do wysokiego naczynia lub do kielicha blendera, wlać mleko i wszystko razem dokładnie zmiksować. Następnie wsypać nasiona chia, sok z cytryny i znowu zmiksować. Na sam koniec dodać szczyptę szafranu i jeszcze raz delikatnie zamieszać. Gotowy mus przelać do szklanek i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Podawać sam lub z dodatkiem owoców sezonowych, czekoladą lub konfiturą. Smacznego !


4 komentarze:

  1. uwielbiam takie jaglane kremy i z przyjemnością spróbowałabym go w tym wydaniu, ciekawi mnie dodatek szafranu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. desery na bazie kaszy jaglanej królują!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sądząc po zdjęciach - musy muszą być pyszne ;) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń