Bardzo smaczne połączenie kaszy jaglanej, roślinnego mleka, nasion chia i szafranu.
Porcja takiego musu połączona ze świeżymi sezonowymi owocami dostarczy nam energii na cały dzień.
Dzisiejszą propozycję wzbogaciłam dodatkowo odrobiną płynnej czekolady i konfiturą z gorzkiej pomarańczy.
W smaku subtelny, aksamitny, z delikatnie wyczuwalnymi chrupiącymi nasionami chia. Mus jaglany można przyrządzić z wyprzedzeniem w większej ilości i przechowywać w lodówce. Smakuje naprawdę dobrze dopiero następnego dnia.
Składniki na 2 duże porcje:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego (zazwyczaj używam migdałowego)
3 łyżki nasion chia
laska wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta szafranu
Sposób przygotowania:
Ugotowaną kaszę jaglaną i wanilię wsypać do wysokiego naczynia lub do kielicha blendera, wlać mleko i wszystko razem dokładnie zmiksować. Następnie wsypać nasiona chia, sok z cytryny i znowu zmiksować. Na sam koniec dodać szczyptę szafranu i jeszcze raz delikatnie zamieszać. Gotowy mus przelać do szklanek i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Podawać sam lub z dodatkiem owoców sezonowych, czekoladą lub konfiturą. Smacznego !
uwielbiam takie jaglane kremy i z przyjemnością spróbowałabym go w tym wydaniu, ciekawi mnie dodatek szafranu :)
OdpowiedzUsuńdesery na bazie kaszy jaglanej królują!
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńSądząc po zdjęciach - musy muszą być pyszne ;) Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuń