Jeśli lubicie gołąbki i inne potrawy które swym składzie zawierają kapustę to również powinna Wam posmakować indyjska kapuściana kofta. Różnorodność przypraw nadaje potrawie intensywnego aromatu i wyrazistości smaku. Kapuściane kulki możemy chrupać same lub serwować z pomidorowym, paprykowym lub grzybowym sosem. Danie banalnie proste, nawet osobom nie mającym dużego doświadczenia w kuchni przygotowanie kofty nie sprawi najmniejszego problemu . W kwestii przypraw wcale nie musicie trzymać się ściśle przepisu. Możecie dowolnie i w zależności od indywidualnych preferencji, komponować ich smak. Zalecam jedynie zachować proporcje kapusty i mąki, gdyż to gwarantuje że kofta nie rozpadnie się podczas smażenia.
Składniki:
2 szklanki posiekanej kapusty
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
2 łyżeczki posiekanej kolendry
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 posiekane zielone chili
sól do smaku
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
3 średnie pomidory
1 zielone chili
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1 cebula lub szczypta asafetydy
1 łyżka mąki z ciecierzycy lub zwykłej
1 łyżka kolendry w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 papryki czerwonej
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka siekanej kolendry
2 łyżki oleju
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy kapustę, przyprawy i mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiary tłuszczu.
Sos pomidorowy:
Pomidory kroimy w cząstki i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy, paprykę czerwoną, papryczkę chili, kurkumę, cukier, sól. Wszystko razem miksujemy i odstawiamy.
Na średnio rozgrzany tłuszcz wsypujemy paprykę słodką, kolendrę w proszku, kumin. Mieszamy, dodajemy asafetydę lub cebulę i dalej smażymy ok. 2 minuty. Po tym czasie wlewamy zmiksowane pomidory, mieszamy i gotujemy 10 minut. Dwie łyżki jogurtu łączymy z łyżką mąki z ciecierzycy wlewamy do sosu pomidorowego mieszamy i gotujemy ok 2 minuty.Gotowym sosem zalewamy kapuściane kulki, gotujemy ponownie 2-3 min. Smacznego !
Wiele razy słyszałam o kofcie, ale zniechęcałam się smażeniem w głębokim tłuszczu. Zamierzam w końcu spróbować. P.S. Przejrzałam twój blog i znalazłam całą masę inspirujących przepisów na dania, które muszę zrobić, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo lubię kuchnie indyjską a tam właściwie dominują potrawy smażone w dużej ilości tłuszczu. Myślę że raz na jakiś czas takie danie nikomu nie zaszkodzi :) Pozdrawiam !
UsuńWyglądają jak wytrawne pralinki :)
OdpowiedzUsuńMożna tak powiedzieć ze to pralinki vege-kapuściane ;)
Usuńwyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I są pyszne !
UsuńCo za pychotka. Może dodasz ją do mojej akcji na Durszlaku i Mikserze Kulinarnym "wykorzystaj mąke z ciecierzycy"?
OdpowiedzUsuńDziekuje :) Oczywiscie dodam :) Pozdrawiam !
Usuńświetnie się prezentuje i co za kolor:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Mnie też się podobają ;)
Usuń¡Vaya! Te superas con cada publicación :) ¡Guapaaaaa!
OdpowiedzUsuńSi, de verdad ? Gracias guapa :)
Usuń