piątek, 27 czerwca 2014

BAKLAVA ICE CREAM




Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na rozpływającą się w ustach, delikatną, chrupiącą i niesamowicie aromatyczną baklavę.  Podana z lodami waniliowymi swym smakiem do złudzenia przypomina napoleonki w wersji ice. Delikatne kawałki ciasta, karmel i lodowy krem tworzą niesamowitą kompozycję smakową, która na długo pozostanie nam w pamięci. Pycha !!!





Składniki:

300 g ciasta filo
1/2 szklanki oleju lub masła klarowanego
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów ziemnych
1/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki kardamonu
1/3 szklanki cukru


Syrop:

3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki aromatu z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonych pistacji do dekoracji

Ponadto:

Pojemnik lodów waniliowych 500 ml

 



Sposób przygotowania:

Cukier, wodę i sok z cytryny gotujemy 10 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kardamon i cukier mielimy lub siekamy razem. Ciasto filo rozkładamy na stolnicy. Jeśli jest grube  rozwałkowujemy na bardzo cienko podsypując delikatnie skrobią aby się nie przyklejało. Gotowe płaty smarujemy olejem i równomiernie posypujemy całą powierzchnię ciasta mieszanką orzechów. Zwijamy podobnie jak makowiec. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Upieczony rulon studzimy, kroimy na kawałki, które umieszczamy w szklance lub słoiczku delikatnie polewamy karmelem, przykrywamy warstwą lodów, ponownie kładziemy kawałki baklavy, na koniec polewamy karmelem i przykrywamy lodami. Uzupełniamy do 3/4 wysokości szklanki lub słoiczka.  Smacznego.




6 komentarzy:

  1. C-U-D-O! Na samą myśl mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ..to samo miałam napisać co powyżej Elisa, bo gdy tylko wtopiłam się w Twoje zachwycające zdjęcia przedstawiające takie smakowitości, to w głowie powstała myśl własnie taka "Ależ pyszności!:)"
    ..a ja nie mam pojęcia co to jest ciasto filo:))
    ..ale ślinianki mocno pracują:))) hi hi:)
    Serdeczności ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedy zobaczyłam ten deser od razu poczułam słodycz w ustach! to musi fantastycznie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje ! Jesteście kochane !

    OdpowiedzUsuń