piątek, 13 czerwca 2014

ALOO BONDA BEZGLUTENOWE KULKI ZIEMNIACZANE




Vada lub Aloo Bonda, przekąska kuchni orientalnej, bardzo popularna w Bombaju. Przygotowuje się ją z gotowanych ziemniaków i pikantnych przypraw. Zazwyczaj podawane są na gorąco w towarzystwie dipów lub sosów na zimno. Zachęcam do wypróbowania.




Składniki:

2 szklanki ugotowanych ziemniaków
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżka posiekanego imbiru
1 zielone chili posiekane
2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
1 łyżka oleju
sól do smaku




Na ciasto:

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1 łyżka maki ryżowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1/4 szklanki wody
sól do smaku
olej do smażenia




Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy ziemniaki, kolendrę, imbir, chili i przyprawy, mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, paprykę, sodę, sól i wodę. Wszystko razem mieszamy tak, aby powstało ciasto podobne do naleśnikowego. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło lub na zimno.

8 komentarzy:

  1. świetny pomysł, nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachęcam do wypróbowania :) Naprawdę warto !

      Usuń
  2. Kapitalne kulki!!! I do tego w panierce bez glutenu- rewelacja!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Staram się jeśli to tylko możliwe zastępować mąkę zwykłą jej substytutem np. jak w tym przypadku mąką z cieciorki lub z soczewicy.

      Usuń
  3. Alaaa ... Pero ¿¡esto qué es lo que es!? Se ve delicioso y debe de estar mejor de sabor. Necesito un cubo para las babas, jajajaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias Kamy :) se ve delicioso y son delicioso ! Espero que tengo una pociblidad preparar pa ti, entonces veras el sabor :) Un besote guapa !

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuje : ) Ten przepis jest naprawdę banalnie prosty a smak ciekawy. Moim zdaniem warto wypróbować :)

      Usuń