Co robicie z liśćmi i głąbem kalafiora? Ja do niedawna wyrzucałam je do kosza jednak ostatnio udało mi się kupić przepiękne dwie główki z równie pięknymi, dorodnymi i jędrnymi listkami. Tym razem zdecydowałam, że zostaną one poddane obróbce i przetworzone na chłodnik i na zielony flan. Właśnie dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na oryginalną przystawkę, jaką jest flan.
Składniki:
liście i głąb ze średniej wielkości kalafiora
500 ml bulionu warzywnego
2 łodygi selera
1 średni por (biała część)
4 g agar-agar
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Liście i seler dokładnie myjemy, kroimy i zalewamy 500 ml bulionu warzywnego . Przykrywamy i całość dusimy do miękkości. Następnie używając gęstego sitka przecieramy ugotowane warzywa, wcześniej możemy je zmiksować . Puree przelewamy do garnka. Agar-agar rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy do warzyw i gotujemy około 2 minuty. Napełniamy foremki i pozostawiamy do zastygnięcia na 4h. Flan można podawać ze świeżymi warzywami, sosem guacamole lub z orzechami i siekanymi świeżymi pomidorami. Osobiście preferuję i polecam tę ostatnią wersję. Smacznego.
Myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy :)
OdpowiedzUsuńno proszę, nigdy bym nie pomyslała, że liście kalafiora są jadalne.
OdpowiedzUsuńIntrygujący przepis :) Ja zawsze liście wyrzucam, a tu proszę, takie pyszności można z nich przygotować :)
OdpowiedzUsuń