Dzisiejsza propozycja to przepis na chipsy szpinakowe, które się zdrową alternatywą dla smakoszy takich przekąsek. Nie zawiera glutenu ani żadnych sztucznych konserwantów. Do zrobienia chipsów wystarczy mąka z ciecierzycy, trochę przypraw, świeży szpinak i olej do smażenia. Chipsy w smaku są delikatne i chrupiące. Świeżo upieczone, jeszcze ciepłe, znikają ze stołu w mgnieniu oka. Jeśli niebawem wybieracie się na wycieczkę w góry lub na grilla to szpinakowe chipsy będą ciekawym i co najważniejsze zdrowym urozmaiceniem waszego wycieczkowego menu. Polecam!
Składniki:
1/2 kg świeżych liści szpinaku
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki mielonego kminku
3/4 szklanki wody
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki łączymy razem, dodajemy wodę i mieszamy tak aby powstała masa o konsystencji ciasta naleśnikowego. Zanurzamy listki szpinaku i smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Ale pyszności! I do tego jeszcze zdrowe :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są bez porównania smaczniejsze i zdrowsze od tradycyjnych :)
UsuńŚwietne! :)
OdpowiedzUsuńAle fajne, takie jakby chipsy :-)
OdpowiedzUsuńMnie się bardzo podobają :) każdy jest inny :) poza tym są smaczne !
Usuń