sobota, 22 lutego 2014

PUDDING RYŻOWY


Dziś przygotowałam dla Was pudding ryżowy  gotowany na roślinnym mleku z dodatkiem syropu z agawy, szafranem i cynamonem, a do tego sos jogurtowy z owocami. To danie może śmiało posłużyć jako odżywcze śniadanie. Może być także słodkim akcentem na zakończenie dnia.


Składniki:

3/4 szklanki ryżu
2 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki syropu z agawy lub cukru
szczypta szafranu
kawałek cynamonu (jeśli macie w proszku to na czubek łyżeczki)

Sos:
2 jogurty sojowe (po 125 g)
3/4 szklanki wybranych owoców

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy mleko dodajemy szafran, cynamon i syrop lub cukier. Na gotujące się mleko wsypujemy ryż, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Zmniejszamy temperaturę zostawiamy pod przykryciem na 20 minut (moja metoda na ryż: zawijam garnek w gruby koc i tak zostawiam na pół godziny albo dłużej). Owoce miksuje z jogurtem. Przestudzony ryż polać sosem jogurtowym i syropem z agawy lub klonowym, udekorować owocami i gotowe.

2 komentarze:

  1. Wygląda baaaardzo apetycznie! Gdyby nie późna pora i to, że akurat nie mam mleka sojowego, to pewnie już bym biegła do kuchni ;-) Jeśli się zgodzisz, chętnie wykorzystam go kiedyś na moim blogu.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń