poniedziałek, 3 lutego 2014
PASTA TAHINI
Tahini to pasta na bazie prażonych nasion sezamu i oleju sezamowego, oliwy z oliwek lub zwykłego oleju. Stosuje ją często do przygotowania humusu, baba ghanoush, o którym wspominałam w jednym z poprzednich postów.
Składniki:
200 g sezamu
100 ml oliwy
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni uważając aby się nie przypalił a następnie studzimy go. Wystudzony sezam przesypujemy do naczynia i dodajemy olej. Blenderujemy tak, aby powstała gęsta masa. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Muszę ją w końcu zrobić , lubię masło orzechowe to i z tahiną powinnam się polubić ;)
OdpowiedzUsuńBardzo prosta i szybka w wykonaniu a w moim przypadku niezbędna w kuchni :)
Usuń