sobota, 1 lutego 2014

JAK SMAKUJE TOFU ?


No właśnie. Takie pytanie zadałam ostatnio moim domownikom. Nikt nie potrafił określić jednoznacznie jaki to smak. Najprościej można powiedzieć że  nijaki :) Tofu w naszej diecie znajduje się  nie z powodu walorów smakowych lecz ze względu na dużą zawartość protein i innych cennych składników. Dlatego właśnie tę neutralność smakową tofu sauté  możemy wykorzystać i nadać mu smak taki, jak podpowie nam nasza wyobraźnia. Jednym ze sposobów jest marynowanie w oliwie z oliwek.Do której dodałam skórkę z cytryny, papryczkę green chili, kilka listków świeżej mięty i strączki cayenne. Tofu tak przygotowane możemy przechowywać w lodówce bardzo długo. Po kilku dniach (im dłużej tym lepiej) ser ma  bardzo ciekawy smak i miły aromat. Wykorzystuję go  do sałatek, sosów, zup, a również do domowej pizzy. Marynowany ser można podsmażać. Wysoka temperatura jeszcze bardziej uwydatnia  egzotyczny charakter potrawy. Tofu w takiej wersji jest ciekawym urozmaiceniem naszej diety. Polecam.


4 komentarze:

  1. Strasznie chcę spróbować tofu ale cena skutecznie odstrasza :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalie to prawda nie jest tani .Ja naprzyklad jem tofu od czasu do czasu ,wiec jak kupisz raz na miesiac kostke to nie wychodzi az tak drogo :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Za 4-5 zł można kupić 300g kawałek tofu (np. w Carrefour ) firmy Solidafood. Można spotkać tofu i po 22zł. Ceny takich produktów różnią się trochę w zależności od producenta, ale najbardziej w zależności od sklepu. Np. mleko migdałowe Alpro 1L kosztuje od 8,50zł do 16,50zł. Pozdrawiam Wojtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wojtku dzieki za podpowiedz :) Nie jestem specjalnie zorientowana w cenach tofu poniewaz najczesciej robie sama.Zdazylo mi sie kilka razy kupic w Mercadonie,sieciowce hiszpanskiej i tam kostka 400 g kosztuje 2,35 .Mleko sojowe Alpro 0,95. Pozdrawiam :)

      Usuń