wtorek, 21 stycznia 2014
WEGAŃSKIE JAJKO SADZONE
Wegan można podzielić na dwie grupy. Pierwsza z nich to osoby, które nigdy nie przepadały za mięsem i nabiałem. W takich przypadkach nie ma zazwyczaj problemu z dostosowaniem się do nieco ograniczonej gamy produktów spożywczych na nowej diecie. Druga grupa to weganie, którzy zmienili nawyki żywieniowe z przyczyn etycznych, chociaż w przeszłości chętnie sięgali po produkty odzwierzęce. Proces przechodzenia na dietę wegańską w tym drugim przypadku jest bardzo trudny. Wszystko jest oczywiście kwestią przyzwyczajenia, ale zwłaszcza na początku można dotkliwie odczuwać brak sera, mleka czy jajek. Stąd pomysł na wegańskie jajko, które wygląda i smakuje jak prawdziwe, chociaż z kurą nie ma nic wspólnego.
Do przygotowania jajka wegańskiego potrzebujemy:
Białko:
ser tofu
Żółtko:
2 łyżki purée ziemniaczanego (bez dodatku masła i mleka)
1 łyżeczka płaska maizeny (skrobi kukurydzianej) lub mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka drożdży piwnych
1/4 łyżeczki soli Kala Namak lub zwykłej
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka oliwy lub oleju
1 łyżeczka margaryny roślinnej
7-8 łyżek gorącej wody
Ze składników w takich proporcjach można przygotować jedno żółtko.
Z sera za pomocą foremki wykrawamy bryłę w kształcie walca. Następnie kroimy ją tak, aby w przekroju otrzymać okrągłe plasterki (ilość plastrów zależy od wysokości sera), które maja mieć grubość nie większą niż 1,5 cm. Następnie jeszcze raz wycinamy mniejsze kółeczka wewnątrz plasterków sera. W taki sposób powstaje miejsce na żółtko naszego jajka. Żółtko przygotowujemy mieszając najpierw wszystkie składniki suche tj. purée ziemniaczane, maizenę, sól, kurkumę i drożdże. Następnie dodajemy margarynę, olej i na końcu gorącą wodę. Wszystko szybko i dokładnie łączymy. Jeśli nasze żółtko jest za gęste dolewamy jeszcze odrobinę wody. Na średnio rozgrzany tłuszcz kładziemy białko, czyli nasze krążki z tofu i wlewamy do środka część żółtka. Smażymy 3-4 minuty w trakcie których polewamy po wierzchu gorącym olejem a na koniec wylewamy resztę żółtej masy, aby stworzyć wrażenie nie do końca wysmażonego, lekko płynnego żółtka. Do solenia najlepiej użyć soli Kala Namak, ponieważ w smaku bardzo przypomina żółtko jaja kurzego. Jeśli nie przepadacie za tym smakiem użyjcie zwykłej soli. Wegańskie jaja sadzone podałam z pieczonymi ziemniakami a la patatas bravas i warzywami z woka. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Genialne , nie wpadłabym ;)
OdpowiedzUsuńI ja na to nie wpadłam :) podpatrzyłam ten przepis na hiszpańskim blogu. Jajo jest bardzo dobre polecam :)
Usuń