sobota, 11 stycznia 2014

NAJLEPSZE NA ŚWIECIE CIASTO NA PIZZĘ :)


Tytuł tego wpisu nie jest przesadzony, od kiedy odkryłam ten przepis stałam się miłośniczką pizzy :)
Najbardziej lubię, gdy ciasto jest lekkie, delikatnie i chrupiące, a to właśnie takie jest.
Przygotowuję je zawsze z pełnoziarnistej mąki. Czasami dosypuję odrobinę mąki z soczewicy, ale przede wszystkim nie żałuję ziół. Wychodzi pyszne



Składniki  (wychodzą  dwie pizze o średnicy 30 cm każda):

3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
50 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżka różnych suszonych ziół

Sposób przygotowania:

 Do wysokiego naczynia wlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże i po pół łyżeczki cukru oraz mąki. Rozrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie wsypujemy do miski mąkę, oliwę, sól, wyrośnięte drożdże i resztę wody. Wyrabiamy ciasto aż  będzie gładkie i mięciutkie. Odstawiamy i czekamy do podwojenia objętość. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na krążki i bazę do pizzy mamy gotową. Jeśli chodzi o dodatki to już zależy od indywidualnych preferencji. Moja ulubiona wersja jest oczywiście wegańska – z musem ze szpinaku.
 Pizze wstawiamy do  nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut w  180 C.

3 komentarze:

  1. Ciężko zrobić dobre ciasto na pizzę ale jeśli to polecasz to muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, dobry przepis to podstawa.Również smak i struktura ciasta w dużej mierze zależy od jakości mąki :)

      Usuń