sobota, 18 stycznia 2014

TORT ORMIAŃSKI


Dziś zaprezentuję Wam przepis, który znalazłam na jednym z blogów kulinarnych i który zainteresował mnie tak bardzo, że  postanowiłam sama go przygotować. Składniki nie są wyszukane, ale może  właśnie  sekret smaku tkwi  tutaj w prostocie. Wykonanie jest czasochłonne ponieważ musimy upiec aż osiem cienkich blatów, a samo rozwałkowanie ciasta wymaga dużej cierpliwości. Krem jest kawowo-maślany, aksamitny, delikatny, po prostu wyborny. Kiedy tort mamy już gotowy  odstawiamy go na trzy dni aby ciasto zmiękło i przesiąknęło smakiem oraz aromatem. Jest to bardzo trudne ponieważ ciasto wygląda  smakowicie, ale warto poczekać gdyż w okresie, który ciasto musi „odstać” tworzą się kluczowe walory smakowe stanowiące kwintesencję wypieku . Mój tort zawiera jajka i masło, ale można go zrobić również w wersji wegańskiej. Wtedy do ciasta zamiast jaj dodajemy łyżkę octu jabłkowego i sztuczny miód. Do kremu ugotowany  i wystudzony  budyń wanilinowy, natomiast w polewie tradycyjne masło zastępujemy masłem roślinnym. Taki tort jest równie pyszny, a przy okazji dostarcza znacznie mniej kalorii i cholesterolu.


Składniki na 8 blatów:

250 g miodu
250 g cukru
4 całe jajka
2 czubate  łyżeczki proszku do pieczenia
1 plaska łyżeczka sody
500 g mąki

Zagotować miód oraz cukier a następnie wystudzić. Jajka roztrzepać. Dodać do nich mąkę, proszek i sodę. zagnieść ciasto zapakować w folię i odstawić na trzy dni do lodówki.

Masa:

400 g masła
4 całe jajka
400 g cukru
5 łyżek kawy rozpuszczalnej


 Jajka ubijamy na parze z cukrem i  kawą. Po ostygnięciu mieszamy je  z roztartym masłem.

Polewa:
2 czubate łyżki masła
9 łyżek wody
3 czubate łyżki cukru pudru
4 łyżki kakao

Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i mieszając gotujemy aż powstanie jednolita i gładka polewa.


Z masy robimy osiem cienkich krążków pieczemy w tortownicy 26 cm w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia każdego blatu to 10-12 minut.
 Następnie upieczone blaty przekładamy kremem i całość polewamy przygotowaną wcześniej polewą. Z tego przepisu można zrobić jeden wysoki tort lub dwa mniejsze po cztery blaty. Gotowy odstawiamy na kilka dni.

2 komentarze: