czwartek, 2 stycznia 2014
CANNELLONI Z TOFU ZAPIEKANE W SOSIE PAPRYKOWYM
Kolejny sprawdzony pomysł na treściwy, wegański obiad.
Składniki:
10 sztuk makaronu cannelloni
Na farsz:
250 g tofu
0,5 szklanki bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty curry vindaloo
kilka listków posiekanej mięty
sól do smaku
Tofu i resztę składników łączymy za pomocą blendera na jednolitą masę i faszerujemy nią cannelloni
Sos pomidorowy:
Składniki:
1 duża papryka zielona
1 duża papryka czerwona
2 małe papryczki pikantne
1 cebula
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
0,5 szklanki pomidorów z puszki
2 łyżki oleju
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę 2X2cm. Pikantne papryczki siekamy drobno, a cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, delikatnie solimy i smażymy przez chwile.
Następnie dodajemy cukier, pomidory i dalej smażymy przez około 5 minut. Na koniec wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Do wysokiego naczynia odlewamy dwie chochelki sosu, studzimy ,dodajemy płaską łyżkę mąki i wszystko razem blenderujemy. Uzyskany sos wlewamy do naszej papryki, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy niewielką ilością oliwy i układamy nafaszerowane cannelloni. Zalewamy sosem, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Właśnie takiego przepisu szukałem, i muszę przyznać zdjęcie potrawy jest rewelacyjne. Potrzebowałem odskoczni od potraw pospolitych, zabrałem się więc za zrobienie tego dania, i powiem tak nasłuchałem się pochlebynch opinii na jej temat, a jedynym składnikiem który dodałem spoza spisu był przecier Pomidori, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Wyszło przysznie i każdemu polecam zrobienie tego dania. Warto :)
OdpowiedzUsuń