środa, 8 stycznia 2014

FALAFEL - PRZYSMAK ORIENTALNY


Dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów kuchni orientalnej. Falafel to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. Zazwyczaj służy jako przekąska ale w połączeniu z gorącą pitą może być pożywnym daniem głównym.


Oryginalny falafel jest zrobiony z cieciorki, ale na przykład w Egipcie przyrządza się go z bobu i taka wersja również jest pyszna.



Składniki:

500 g suchej cieciorki (moczymy ją przez noc)
1 średnia cebula
1/3 szklanki siekanej świeżej pietruszki
1/3 szklanki siekanej świeżej kolendry
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kminku
3/4 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Namoczoną cieciorkę  przekręcamy przez maszynkę do mięsa albo rozdrabniamy blenderem. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt zwarta można dodać trochę zimnej wody. Odstawiamy na 30 minut. Następnie formujemy małe kotlety lub kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Obtaczamy w mące (nie jest to koniecznie) i smażymy na głębokim oleju przez 5-7 min.

2 komentarze:

  1. Genialne , uwielbiam takie - jadłam podobne i mnie oczarowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię te małe kulki, ale sama jeszcze nie próbowałam ich zrobić :)

    OdpowiedzUsuń