piątek, 10 stycznia 2014
RYŻ A LA PULAV
Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na smaczne, sycące i aromatyczne danie obiadowe. Smakiem i wyglądem przypomina indyjski Pulav. Przepis zmieniłam dodając seler i marchew a w miejsce cieciorki - soczewicę. Ujęłam natomiast ostrych przypraw, których w oryginale jest naprawdę dużo.
Składniki:
3/4 szklanki ryżu Basmati
3/4 szklanki ugotowanej soczewicy
1 średnia cebula
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka zielona
2 gałązki selera naciowego (może być kawałek korzenia)
2 cm kawałek korzenia imbiru
2 szklanki bulionu warzywnego
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
3 łyżki oleju
sok z połówki cytryny
jogurt naturalny
kilka pręcików szafranu
liść laurowy
Sposób przygotowania:
Ryż zalewamy 1,5 szklanki wody i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie myjemy warzywa. Marchew, cebulę i imbir obieramy. Następnie wszystko kroimy w paski lub w kostkę, ale nie za drobno aby warzywa się nie rozgotowały. Na średnio rozgrzany olej wrzucamy liść laurowy, przyprawę curry i paprykę pikantną. Lekko podsmażamy uważając aby przyprawy się nie przypaliły. Dodajemy pokrojone warzywa i w średniej temperaturze podsmażamy przez około 5 minut. Dolewamy bulion, zwiększamy temperaturę i całość gotujemy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy soczewicę i wypłukany, odcedzony ryż. Doprawiamy szafranem. Jeszce raz gotujemy 3-5 minut. Zmniejszamy temperaturę do minimum i tak zostawiamy na 10 minut. Jeśli preferujecie ryż bardzo miękki to przedłużcie gotowanie o dodatkowe 5 minut. Przed podaniem skrapiamy lekko sokiem z cytryny i podajemy z jogurtem naturalnym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Genialna propozycja ! Uwielbiam ryż w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połaczenie ryżu z soczewicą :)
OdpowiedzUsuńZjadłam oczami:) świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńJeśli Ci mogę radzić, wyłącz sobie weryfikację obrazkową;)
Dzieki :)
Usuń