poniedziałek, 6 stycznia 2014

ROSCON DE REYES

Roscon de Reyes – Tradycyjne hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli


Święto Trzech Króli w Hiszpanii obchodzone jest bardzo hucznie. Celebruje się je nawet bardziej niż Boże Narodzenie. Każdy region ma swoje tradycje dotyczące tego święta,  ale wszędzie najważniejszym punktem jest Orszak Trzech Króli, czyli huczna parada, podczas której Trzej Królowie jadą uliczkami miast i obdarowują słodyczami dzieci.


 Popularnym zwyczajem na Trzech Króli jest także dekorowanie domów.


Kiedy procesja dobiega końca, wszyscy udają się do swoich domów na uroczystą kolację, a dzieci otrzymują prezenty.

Tradycyjną potrawą przygotowywaną na ten szczególny dzień jest Roscon de Reyes, czyli drożdżowe ciasto, które obowiązkowo gości w każdym hiszpańskim domu. Ma ono kształt dużego obwarzanka i zawiera różne dodatki: migdały, kandyzowane owoce,bita śmietana... możliwości jest wiele.
W kremie ukrywa się niespodzianki: suszone ziarno bobu i figurkę świętego Józefa. Ten, kto spożywając ciasto podczas wspóneg posiłku natrafi na figurkę świętego Józefa zostaje królem, otrzymuje papierową koronę i ma zagwarantowane szczęście przez cały nadchodzący rok. Nieszczęśnik, który trafi na ziarno musi zapłacić za ciasto :)

Dziś przedstawiam przepis na roscon dla tych, którzy chcieliby, aby ten sympatyczny zwyczaj zagościł także w ich domu.


Składniki:

350g maki pszennej
25g drożdży
125 ml mleka
100g cukru
75 g miękkiego masła
1 całe jajko
1 żółtko
1 łyżeczka rumu
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
1/3 łyżeczki soli
Kandyzowane owoce i płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy  w m 125 ml mleka z  łyżeczką mąki i połową łyżeczki cukru. Zostawiamy aż roztwór powiększy dwukrotnie swoja objętość. Do naczynia wbijamy jajko, cukier, masło, rum i skórkę pomarańczy i  ucieramy. Kiedy składniki są dobrze połączone dodajemy połowę mąki i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy i dodajemy pozostałą część mąki oraz sól. Kiedy ciasto jest już gotowe przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość ponownie zagniatamy i formujemy obwarzanek, który jeszcze raz zostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte cisto smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody i na to układamy kandyzowane owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach przez  25-30 minut. Tak przygotowane ciasto można przełożyć jeszcze bitą śmietaną, ale w tradycyjnej wersji podaje się je bez dodatków i jest równie smaczne.



2 komentarze:

  1. Znam roscon,ale nie przepadam,pozdrowienia z Alcoy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja również, jeśli już to jakieś ciasteczka lub ciasta wielozbożowe .Słodkie i pożywne takie dwa w jednym :) Pozdrowienia z Pego

      Usuń