sobota, 25 stycznia 2014
DOMOWE TOFU
Dziś po raz kolejny będę Was zachęcać do wybierania produktów spożywczych o jak najniższym stopniu przetworzenia i poświęcenia odrobiny czasu na samodzielną produkcję żywności w domowym zaciszu. Przetwarzanie najprostszych surowców w owocowe, warzywne i zbożowe pyszności nie jest trudne, a daje ogromny komfort jakim jest wiedza o tym, jak powstaje to co spożywamy oraz gwarancję, że w produktach nie znajdą się niepożądane przez nas składniki chociażby takie jak sztuczne aromaty, barwniki czy konserwanty.
W jednym z wcześniejszych postów opisywałam sposób na domowe mleko sojowe. Oprócz mleka samodzielnie przygotowuję również ser tofu, który jest bogaty w białko i witaminy. Jest także zdecydowanie mniej kaloryczny niż sery pochodzenia zwierzęcego – 100 g tofu zawiera tylko 80-100 kalorii.
Samo przygotowanie tofu jest dosyć proste, wymaga jednak zgromadzenia odpowiednich narzędzi i prawidłowej organizacji pracy. Moje początkowe zmagania z tofu wspominam koszmarnie, ale kiedy nabierze się odrobinę wprawy i doświadczenia produkcja sera staje się czystą przyjemnością.
Składniki:
2 l mleka sojowego (z takiej ilości mleka wychodzi ok 130 g tofu)
1 cytryna (do zakwaszania można użyć również siarczanu magnezu)
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy do wysokiej temperatury, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień i delikatnie mieszamy. Po chwil zaczynają oddzielać się grudki sera. Proces ten trwa około 5 minut. Po tym czasie odstawiamy naczynie do przestygnięcia. Następnie przelewamy całość do lnianego woreczka, odciskamy resztki wody i obciążamy. Po 2-3 godzinach mamy domowe tofu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O ! Do wypróbowania ;) Może taniej wyjdzie , hehe :)
OdpowiedzUsuńNa moim blogu http://jegokuchnia.blogspot.com nominowałem Cię do nagrody Liebster Award. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń