sobota, 16 lipca 2016

WEGAŃSKIE LODY MAGNUM Z PODWÓJNYM KARMELEM



Lody, lody i to jakie! Podbiły iberyjską blogosferę i zdobyły serca wszystkich
tutejszych słodyczomaniaków. Wegańskie, wykonane z naturalnych składników, bez
dodatku cukru rafinowanego. Ich smak to czysta poezja. Puszysty środek
wykonany z orzechów nerkowca, mleka kokosowego, otoczony gęstym smakowitym
daktylowym karmelem. Jakby tego było mało, całość pokrywa warstwa chrupiącej
czekolady z surowego kakao połączonego z syropem klonowym i olejem kokosowym.
Do dzieła kochani!



Składniki:

krem orzechowy:

3/4 szklanki orzechów nerkowca
3/4 szklanki mleka kokosowego
1/4 szklanki syropu z agawy
1 łyżka mleka roślinnego
wanilia

karmel:

2 łyżki oleju kokosowego
8 daktyli bez pestek
1/2 szklanki kawy (może być rozpuszczalna)
1 łyżka syropu klonowego
1/2 laski wanilii
szczypta soli

polewa czekoladowa:

1/3 szklanki oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
5 łyżek kakao

Przygotowanie:

krem orzechowy:

Namoczone orzechy przełożyć do wysokiego naczynia, dodać pozostałe składniki i
dokładnie zmiksować.
Gotowa masę przełożyć do foremek na lody, włożyć patyczek i umieścić w
lodówce na 3 do 4 h.

karmel:

Rozpuścić olej kokosowy, dodać daktyle, nasiona z połowy laski wanilii, syrop
klonowy, kawę, sól i wszystko dokładnie zblendować.

polewa czekoladowa:

Rozpuścić olej kokosowy, dodać syrop klonowy, kakao i całość dokładnie połączyć
tak aby powstała gładka, lśniąca polewa czekoladowa.

lody:

Z foremek delikatnie wyciągnąć i pojedynczo zanurzyć lody w karmelu. Następnie
ponownie umiescić w zamrażarce na 10 min.
Po tym czasie lody wyciągnąć i każdy dokładnie zanurzyć w polewie czekoladowej.
Tak przygotowane ponownie umieścić na 10-15 min. w zamrażarce.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne, wygladają trochę jak wielkie suszone daktyle ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest po prostu geniusz! Wpadam na jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, pracochłonne, ale bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po spróbowaniu takich lodów na pewno już się nie sięgnie po te sklepowe :D

    OdpowiedzUsuń