środa, 6 lipca 2016

WEGAŃSKIE LODY Z PIECZONEJ CIECIERZYCY I ORZECHÓW WŁOSKICH



Podczas upałów najbardziej pożądanym deserem bez wątpienia są lody. Obecnie na każdym kroku kuszą nas swoim asortymentem budki, lodziarnie i sklepiki. W zasięgu ręki każdego z nas są lody o przeróżnych nawet najbardziej wyszukanych formach i smakach. Pomimo tak bogatej i zachęcającej oferty uważam, że nic nie jest w stanie przebić smaku domowych lodów.
Moim ostatnim odkryciem i hitem tego lata są lody z dodatkiem pieczonej ciecierzycy i prażonych orzechów włoskich. Niepowtarzalne, wyjątkowo smaczne bez zbędnych zagęszczaczy i sztucznych dodatków. Lody posiadają niebanalny orzechowy smak z delikatnie wyczuwalną orzeźwiającą nutą imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej.
Samo przygotowanie nie sprawi Wam kłopotu i nie zajmie wiele czasu. Po porostu wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, dokładnie miksujemy, mrozimy i gotowe! Możecie podać je same, z polewą karobowo-daktylową lub owocami. Zapraszam!


Składniki:

300 g odsączonej ciecierzycy z puszki
50 g mielonych orzechów włoskich
1,5 szklanki mleka roślinnego
1 szklanka śmietanki roślinnej (w moim przypadku migdałowa)
 1 szklanka namoczonych daktyli
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 laska wanilii
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka soku z limonki


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać połowę odsączonej soczewicy (150 g) i piec 30 minut.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Do kielicha blendera wlać mleko, śmietankę roślinna, dodać ciecierzycę gotowaną i upieczoną, daktyle,  prażone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, sok z limonki i dokładnie zmiksować.
Całość przelać do plastikowego pojemnika umieścić w zamrażarce na 6-7 h.
Podczas procesu zamrażania masę co jakiś czas zamieszać.


3 komentarze: