czwartek, 26 lutego 2015

JAGLANY HUMMUS Z KAROBEM



Ciecierzyca sprawdza się nie tylko w przepisach na dania wytrawne, ale również doskonale smakuje na słodko, czego dowodem jest dzisiejszy przepis na pyszny czekoladowy  hummus, który smakuje doskonale rozsmarowany na pieczywie lub   polany gorącą czekoladą jako deser. Tę wersję hummusu stosuje również jako wypełnienie do pierożków samosa w wersji na słodko.

Bazowymi składnikami hummusu są oczywiście tak jak i w tradycyjnym przepisie ciecierzyca i pasta sezamowa. Pominęłam jedynie czosnek, a oliwę z oliwek zastąpiłam olejem sezamowym. Można również użyć orzechowego lub kokosowego.

Dodatkowym bardzo ważnym  składnikiem jest gotowana kasza jaglana, która poza tym, że nadaje hummusowi lekkości i puszystości, zawiera tak samo jak  ciecierzyca mnóstwo tryptofanu powodującego, że czujemy się spokojni i wyciszeni.

Dodam jeszcze, że  dzięki łączeniu kasz i warzyw strączkowych powstaje wartościowe białko roślinne zawierające aminokwasy egzogenne niezbędne w codziennej diecie.


Składniki:

1 szklanka ciecierzycy konserwowej
1 szklanka gotowanej kaszy jaglanej (0,5 szklanki suchej)
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki oleju sezamowego, orzechowego lub kokosowego
2 łyżki karobu rozpuszczonego w 0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
laska wanilii
szczypta soli
szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką, lśniącą pastę. Gotowy hummus przekładamy do pojemnika szczelnie zamykamy.
Przechowujemy w lodówce do 7 dni.


6 komentarzy:

  1. bardzo fajna i kusząca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hummusu z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, ale chyba potrafię wyobrazić sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hummusu z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, ale chyba potrafię wyobrazić sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować! Bardzo lubię kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale obłędnie wygląda! Takiego humusu jeszcze nie jadłam. Musi być pyszny :) I te piękne zdjęcia !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. tak pysznym, obłędnym, słodkim hummusem bym nie pogardziła - tu i teraz! na kanapki do szkoły zrobię, na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń