Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i aby tradycji stało się zadość, należałoby uczcić ten dzień przygotowując coś specjalnego. W tym roku zrezygnowałam ze smażenia pączków i faworków, które tradycyjnie od wielu lat były obecne w tłusty czwartek na moim stole. Tym razem postawiłam na przysmak kuchni indyjskiej - bananowe puri. Proste w przygotowaniu smaczne i aromatyczne. Zapraszam !
Składniki:
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru
1 łyżka oliwy
3 łyżki mielonych migdałów
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta kardamonu
szczypta soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Banany obrać i rozdrobnić w misce widelcem, wlać olej, dodać cukier, mielone migdały, mąkę, kardamon, sól. Wszystko dokładnie połączyć i zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 h. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 2-3 milimetrów. Przy użyciu szklanki lub literatki wykrawać krążki i smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
..szkoda, że nie jadam glutenu...bo bym takie piękności wykonała...
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:***
Możesz użyć spokojnie mąki z ciecierzycy :) Wychodzą również bardzo smaczne :) Pozdrawiam :***
UsuńDobry pomysł!:) Dziękuję:)
UsuńJakie cudowne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale świetny i niespotykany przepis!
OdpowiedzUsuńzapraszam - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Orientalny ;)))
UsuńAle fajne! Nigdy o takim czymś nie słyszała, ale coś czuję, że by mi bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo prosty- wypróbuj ! :)
Usuńwow, zaskoczył mnie ten przepis - puri wygląda przepysznie, więc jestem pewna, że i smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę smaczne ! Najbardziej lubię świeżo smażone jeszcze cieplutkie :)
UsuńPrzepis bardzo mi się podoba, a puri wygląda smakowicie :) Nie przepadam za smażonymi rzeczami, ale nie pogardziłabym kilkoma sztukami ;)
OdpowiedzUsuńO tej porze roku uwielbiam właśnie takie tłuste i kaloryczne słodkości ;)
OdpowiedzUsuń