wtorek, 24 lutego 2015

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I SZPINAKIEM



Dzisiaj proponuję smaczne zapiekane papryczki z kaszą jaglaną, świeżym szpinakiem i dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Zapraszam !

Składniki:

3 średniej wielkości papryki
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
500 g świeżego szpinaku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
1 papryczka chili (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżki oleju
sól pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać posiekana cebulę i czosnek, podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony szpinak i smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać kaszę i kozieradkę, dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Na sam koniec przyprawić solą, pieprzem, dodać imbir, posiekane chili, pietruszkę lub kolendrę. Gotową kaszą faszerować połówki papryk. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut.


6 komentarzy:

  1. mój ulubiony sposób na paprykę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkie faszerowane warzywa. Często też używam kaszy jaglanej jako podstawy do farszu. Twoje papryki bardzo smacznie i kolorowo wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie wypróbuję:) Dziękuję za przypomnienie!!:)
    ..a jak tam proszek do ząbków, udał się?:)
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ze się udał ! Szkoda tylko że tak późno dowiedziałam się o jego istnieniu i tyle czasu trułam się tą chemią :) Jeszce raz serdeczne dzięki :* Miłego dnia !

      Usuń
  4. jadłam kiedyś podobnie nadzianą paprykę, ale widząc ją ponownie w takim wydaniu, mam ochotę na powtórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam faszerowanej papryki, ale ta Twoja musiała smakować cudownie, biorąc pod uwagę składniki - są w 100% w moim guście ;)

    OdpowiedzUsuń