wtorek, 13 stycznia 2015

PRZYPRAWA GARAM MASALA




Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania domowej przyprawy garam malasa stosowanej powszechnie  w kuchni indyjskiej. Masala -tak określa się wszystkie mieszanki przypraw, natomiast garam oznacza „ciepły”, „gorący”, tak więc garam malasa jest mieszanką rozgrzewającą i aromatyzującą. Uważana jest również za składnik, dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia. W zależności od regionu proporcje i składniki są zróżnicowane. Propozycja mojej  mieszanki pochodzi z Delhi.




Gorąco zachęcam do przygotowywania domowych mieszanek, nie tylko garam masali, ponieważ świeżo przygotowane różnią się zdecydowanie od tych dostępnych w sklepach, zarówno intensywnością smaku jak i aromatu. Aby zachować właściwości i smak mieszanki dodajemy ja do potrawy  pod koniec gotowania. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku około 6 miesięcy.





Składniki:

40 g  kuminu rzymskiego (jeera)
20 g czarnego pieprzu (kale mirch)
20 g czarnego kardamonu (kali ilachi)
20 g cynamonu (dal cheene)
20 g liści laurowych (tajpat)
20 g goździków (lavang)
08 g gałki muszkatołowej (jaiphal)




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mielimy dokładnie w blenderze lub w młynku do kawy, następnie przesypujemy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.



4 komentarze:

  1. To jeszcze przepis na curry poproszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie, będzie już niebawem pasta curry ;)

      Usuń
  2. A ja zawsze kupuje i w sumie to nie pomyślałam, że można ją zrobić samemu, ale nie używam jej zbyt często... Taka domowa z pewnością jest bardziej aromatyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Aniu ! Zupełnie inny smak i zapach, zrób sama ! Zachęcam :)

      Usuń