Pierwsze tegoroczne
grzyby postanowiłam wykorzystać do przygotowania mojego ulubionego
gulaszu z dyni. Danie jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Suszone grzyby, dynia i fasola doprawione odrobiną szafranu i gałki
muszkatołowej, tworzą niepowtarzalne aromatyczne i oryginalne
danie.
Taki
gulasz to również doskonała alternatywa dla zapracowanych i
zabieganych, którzy nie specjalnie mają czas na codzienne
przygotowanie świeżego posiłku. To danie podobnie jak bigos,
przygotowane w większej ilości można wielokrotnie podgrzewać,
dopiero wówczas nabiera wyrazistego smaku i aromatu.
Polecam szczególnie na
jesienną słotę!
Składniki:
1 średnia dynia
1 szklanka ugotowanej
fasoli (może być konserwowa)
5 g suszonych leśnych
grzybów
1 słodka cebula
500 ml rosołu roślinnego
1/2 szklanki passaty
pomidorowej
odrobina szafranu
szczypta gałki
muszkatołowej
2 łyżki oleju kokosowego
1 płaska łyżka mąki z
ciecierzycy
liść laurowy
sól i świeżo mielony
pieprz
świeża pietruszka lub
kolendra
Przygotowanie:
Grzyby zalać rosołem i
zagotować.
Dynię i cebulę obrać i
pokroić w grubszą kostkę.
Na patelni lub w rondlu
rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego.
Wsypać pokrojoną dynię
i cebulę, dodać mąkę, podsmażyć.
Następnie dodać fasolę,
passatę pomidorową, wlać grzyby łącznie z wywarem, doprawić
solą, gałką muszkatołową, liściem laurowym oraz szafranem i
całość gotować 30 min.
Na koniec doprawić świeżo
mielonym pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą lub pietruszką.
Pięknie wygląda! Nie jadłam jeszcze dyni w połączeniu z grzybami. Muszę to nadrobić :) A jesienne słoty niech nas omijają z daleka :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :) Z dynią jeszcze nie robiłam, więc chyba się skuszę na taką wersję :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, gulasze warzywne (szczególnie z dynią) to moje ulubione i nawet robiłam taki kilka dni temu przepis dostępny na moim blogu, który dopiero co założyłam. Zapraszam serdecznie do siebie! Pozdrawiam ciepło :) Vegewiorka
OdpowiedzUsuń