Bardzo smaczny,
aromatyczny i rozgrzewający, trochę niecodzienny bo z dodatkiem
dyni, która dzięki swoistej słodyczy dodatkowo uwydatnia
orientalny smak przypraw i nadaje potrawie niepowtarzalnej,
delikatnej i aksamitnej konsystencji. Dahl Tikka Masala jest idealną
propozycją na rozgrzewający obiad, w sam raz na jesienne chłody.
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
400 g świeżej dyni
1 cebula
1 łyżeczka kolendry w
ziarnach
kawałek imbiru
500 ml wody lub bulionu warzywnego
1/2 szklanki krojonych
pomidorów konserwowych
1 łyżeczka chutney z
mango (można dodać powidła śliwkowe)
2 łyżeczki przyprawy lub
pasty tikka masala
liść laurowy
2 łyżki oliwy lub oleju
kokosowego
sól do smaku
natka pietruszki lub
kolendry
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć, a
następnie ugotować do miękkości.
Dynię, cebulę oraz imbir
obrać i pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać
tłuszcz, wrzucić liść laurowy, kolendrę w ziarnach, przyprawę
tikka masla i całość podsmażyć.
Dodać imbir, pomidory,
dynię i smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Następnie wlać
soczewicę, wodę lub bulion, dodać chutney i całość dalej gotować 30
minut.Gotowy dahl przed podaniem
skropić niewielka ilością świeżej cytryny i posypać posiekaną
natką kolendry lub pietruszki.
Uwielbiam takie dyniowe klimaty :)
OdpowiedzUsuńNa jesień takie rozgrzewające smaki są idealne :)
OdpowiedzUsuń