Jakiś czas temu podobny
przepis pojawił się już na blogu. Wówczas był to kebab z
ziemniakami i szpinakiem. Tym razem proponuję równie smaczny, z
dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw. Danie jest o tyle proste, że
do przygotowania możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.
Wówczas wystarczy przecisnąć je przez praskę lub dobrze
rozdrobnić tłuczkiem, dodać świeżą startą na tarce podsmażoną
dynię, przyprawy, całość wymieszać i gotowe.
Kebab można smażyć w
głębokim tłuszczu lub na patelni. Danie można przygotować także
wersji dietetycznej w piekarniku, wówczas należy kebaby posmarować
na wierzchu olejem i piec 30 minut w temperaturze 200 C aż się
lekko przyrumienią.
Składniki:
2 szklanki ugotowanych
ziemniaków
1 szklanka dyni startej na
grubych oczkach
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki zwykłej
lub z ciecierzycy
1/2 łyżeczki przyprawy
curry
1/2 łyżeczki papryki
słodkiej
szczypta
gałki muszkatołowej
1 łyżka posiekanej natki
kolendry lub pietruszki
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć
przez praskę lub rozdrobnić tłuczkiem.
Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, dodać zmiażdżony czosnek, startą dynię i podsmażyć ok.
2 minuty.
Następnie ziemniaki i
usmażoną dynię wraz z czosnkiem przełożyć do miski, dodać mąkę
(proponuje zastąpić mąkę zwykła mąką z ciecierzycy ponieważ
podczas smażenia nie wchłania tyle tłuszczu co zwykła) przyprawy,
kolendrę lub pietruszkę, całość dokładnie wymieszać i odstawić
na 10 minut.
Z gotowej masy formować
niewielkie kebaby w formie walca.
Obtoczyć w mące
(najlepiej z ciecierzycy) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu lub w
formie dietetycznej upiec w piekarniku.
fajny przepis, coś zupełnie nowego!
OdpowiedzUsuńAle fajne! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smacznie! :-) Sprobuje :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, muszę kiedyś wypróbować, bo wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń