Doskonały, bardzo
smaczny, rozpływający się w ustach deser - naleśniki z puszystą aquafabą, bakaliami i sosem czekoladowym. Zapraszam na tradycyjny
węgierski smakołyk, tym razem w
wegańskiej odsłonie.
Składniki:
na naleśniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka karobu
1 szklanki mleka
roślinnego
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
ponadto:
250 ml aquafaby
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z
cytryny
1/2 laski wanilii
3/4 szklanki bakalii
(orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa...)
szczypta cynamonu
sos czekoladowy:
4 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki dowolnego słodu
(syrop z agawy lub klonowy, melasa)
2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Bakalie zalać wodą lub
rumem i pozostawić na kilka godzin.
Mąkę i karob wsypać do
miski, zalać mlekiem i wodą, posolić i dokładnie zmiksować.
Ciasto odstawić na pół
godziny.
Rozgrzać patelnię lub
maszynkę do smażenia naleśników, wlać porcję ciasta
rozprowadzić równomiernie i smażyć z dwóch stron.
Aquafabę przelać do
wysokiego naczynia, dodać cukier puder, sok z cytryny, wanilię,
cynamon i całość ubić mikserem na sztywno.
Wszystkie składniki na
sos miksujemy na jednolitą masę.
Na przestudzone naleśniki
nakładać niewielką ilość dobrze odsączonych drobno posiekanych
bakalii, następnie porcję ubitej na sztywno aquafaby i zawinąć w
rulon tak jak tradycyjne naleśniki.
Gotowe polać sosem
czekoladowym.
Z takim nadzieniem wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają bardzo apetycznie. Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń