Niejednokrotnie już
wspominałam o właściwościach prozdrowotnych i wszechstronność
zastosowania tofu. Dzięki łatwej przyswajalności aromatu
przypraw i ziół da się z jego dodatkiem przygotować naprawdę
zaskakujące smakiem potrawy. Ostatnio hitem w mojej kuchni są
pulpety z wędzonego tofu w sosie z grzybów shitake. Delikatne,
puszyste, idealnie komponują się z aromatycznym smakiem suszonych
grzybów i śmietanki migdałowej. Tofu jest bogatym źródłem
witamin i składników mineralnych, natomiast grzyby shitake zwane
eliksirem życia (zwłaszcza suszone) odznaczają się rekordową
zawartością potasu, wapnia, fosforu i witaminy D, a także
substancji o nazwie lentinian, która wzmacnia układ odpornościowy
i działa przeciwnowotworowo. Tak skomponowany posiłek będzie nie
tylko ucztą dla naszego podniebienia ale również dostarczy
niezbędnych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów.
Składniki na pulpety:
250 g wędzonego tofu
1 szklanka bułki tartej
250 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki mąki zwykłej
lub z ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka
przyprawy curry
1 łyżka sosu sojowego
posiekana natka pietruszki
lub kolendry
sól i świeżo mielony
pieprz
Przygotowanie:
Tofu zetrzeć na tarce o
drobnych oczkach lub zblendować, a następnie przełożyć do miski.
Dodać bułkę tartą, posiekany czosnek, natkę pietruszki lub
kolendry, sos sojowy, łyżkę soku z cytryny, bulion, doprawić solą i
pieprzem, całość dokładnie wymieszać. Gotową masę odstawić na
15 min. po czy przystąpić do formowania pulpetów wielkości
piłeczki pingpongowej. Obtoczyć w mące, a następnie smażyć na
głębokim tłuszczu na złoto (około 5 minut).
Sos grzybowy
Składniki:
10
g suszonych grzybów shitake
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju
300 ml bulionu warzywnego
400 ml śmietany
migdałowej lub kokosowej
Przygotowanie
Grzyby przełożyć do
niewielkiego garnka, zalać 200 ml bulionu i odstawić na godzinę, a
następnie ugotować.
Cebulę i czosnek obrać,
posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Następnie podlać 100 ml
bulionu i zagotować. Lekko przestudzić i zblendować.
Do ugotowanych grzybów
dodać zblendowaną cebulę, czosnek, śmietankę migdałową lub
mleko kokosowe, sos sojowy. Doprawić świeżo mielonym
pieprzem i odrobiną soku z limonki.
Idealnie wyglądaja :)
OdpowiedzUsuńsuper! uwielbiam wędzone tofu, a takie pulpeciki z jego udziałem tym bardziej muszą pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuń