Z każdym dniem robi się
coraz cieplej, zatem najwyższy czas na kuchenne rewolucje i zmianę
menu na typowo letnie. Ciepłe sycące zupy, zawiesiste sosy i
zapiekanki zastępuję wówczas daniami ze świeżych owoców i
warzyw, których teraz na pobliskich straganach i w przydomowych
ogródkach mamy pod dostatkiem. Zaletą surowej diety jest to, że po
prostu nie tracimy czasu na gotowanie, a zaoszczędzony czas możemy
wykorzystać na przykład na aktywny wypoczynek, co zdecydowanie
pozytywnie wpłynie na stan naszej kondycji i poprawi samopoczucie.
Nie namawiam do zupełnej zmiany diety, w moim przypadku będzie to
80 % świeżych warzyw i owoców, pozostałe 20 rezerwuję dla moich
ukochanych warzywnych burgerów, granoli i tradycyjnych dań z
dodatkiem makaronu połączonych oczywiście ze świeżymi warzywami
lub owocami np. spaghetti z sosem z awokado i kolendry.
Dzisiejsza propozycja to
bardzo prosta i szybka przekąska - świeże warzywa pokrojone w
cienkie paseczki owinięte ryżowym papierem, podane w formie
smakowitych orientalnych sajgonek raw. Gotowe proponuję zaserwować
z sosem sojowym, odrobiną imbiru i limonki. Zapraszam!
Składniki:
10 arkuszy papieru
ryżowego
1 marchew
po 1/2 papryki czerwonej,
żółtej i zielonej
świeża rukola, szpinak
świeża rukola, szpinak
kawałek pora
świeże kiełki
Przygotowanie:
Marchew obrać, warzywa
umyć i pokroić w cieniutkie paseczki.
Papier ryżowy lekko
zamoczyć w niewielkiej ilości wody rozłożyć na desce do
krojenia. Do środka nałożyć niewielką ilości pokrojonych
warzyw następnie zawinąć tak jak tradycyjne krokiety.
Gotowe sajgonki podawać
najlepiej zaraz po przygotowaniu z dowolnym sosem.
Food porn <3
OdpowiedzUsuń