Miłośnicy czerwonej
soczewicy i wyrazistych smaków na pewno nie dadzą się długo
namawiać i z entuzjazmem zabiorą się za wypróbowanie mojego
nowego przepisu na smaczne wegańskie, spicy burgery, które bez
problemu i szybko da się przygotować. Gotowe, chrupiące i
aromatyczne możecie podać tradycyjnie z bułką, dodatkiem
świeżych warzyw i ulubionego sosu. Taka wersja z pewnością na
dłuższy czas zaspokoi poczucie głodu. Można również zdecydować
się na nieco lżejszą formę - burgery w towarzystwie pysznej
sałatki z dodatkiem mango, awokado i czerwonej cebuli, na którą
przepis znajdziecie już za kilka dni na blogu.
Zapraszam!
Składniki:
1 szklanka czerwonej
soczewicy
1 czerwona papryka
2 cebule
3/4 szklanki mąki z
soczewicy lub zwykłej
3 szklanki bulionu
roślinnego lub wody
1 łyżeczka płatków
ostrej papryczki chili
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta gałki
muszkatołowej
garść posiekanej natki
kolendry lub pietruszki
sól do smaku
1 łyżka oliwy
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę przesypać na
sitko i opłukać pod bieżącą wodą,
przełożyć do garnka,
posolić, zalać bulionem lub wodą i ugotować do miękkości.
Paprykę umyć, usunąć
gniazdo nasienne. Cebulę obrać i razem z papryką drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę
tłuszczu, wsypać kumin, paprykę w proszku i lekko podsmażyć.
Następnie dodać posiekaną paprykę i cebulę, całość wymieszać
i smażyć do miękkości. Odstawić do wystygnięcia, a następnie
zblendować.
Do miski przełożyć
ugotowaną i wystudzoną soczewicę, zblendowane warzywa, mąkę,
gałkę muszkatołową, posiekaną kolendrę, ocet jabłkowy i płatki
chili. Całość doprawić solą i dokładnie połączyć wszystkie
składniki. Masę odstawić na 30 minut.
Formować średniej
wielkości burgery, obtoczyć w otrębach, mące lub bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron na
złoty kolor.
Zastanawiam się, czy te burgery dałoby się upiec?
OdpowiedzUsuń