Kolorowa i bardzo smaczna.
Wegańska tarta na delikatnym, kruchym cieście, z dodatkiem
pieczonych buraczków, selera, fasoli jaś i świeżych ziół. Tartę
można jeść samą, z dodatkiem ulubionego dipu lub bukietem
świeżych, sezonowych warzyw.
Składniki:
Na ciasto:
200 g mąki orkiszowej
100 g oliwy z oliwek
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Mąkę przesypać do
miski dodać tłuszcz wodę, sól.
Wszystkie składniki
energicznie połączyć na gładkie ciasto.
Uformować kulę i umieścić na 1h w lodówce.
Na nadzienie:
2 średnie upieczone
buraczki
1/2 świeżego selera
3/4 szklanki mrożonej lub
gotowanej fasoli
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka mąki
z ciecierzycy
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki bulionu
warzywnego
sól i pieprz do smaku
świeży tymianek i
kolendra
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany tłuszcz
wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć na złoto,
następnie dodać fasolę i seler, całość smażyć 5 min.
Następnie dodać
pokrojone w grubszą kostkę buraczki.
W bulionie roślinnym
rozpuścić łyżeczkę mąki z ciecierzycy i zalać nimi warzywa.
Całość dusić ok 2
min., nie mieszać. Potrząsnąć patelnią aby składniki ładnie
się połączyły.
Na sam koniec dodać
posiekane zioła: tymianek i kolendrę.
Foremkę natłuścić
wykleić schłodzonym ciastem nakłuć widelcem, umieścić w
nagrzanym piekarniku na ok. 8 min. aż się lekko zarumieni.
Na podpieczone ciasto
wylać duszone warzywa i jeszcze raz całość umieścić w
piekarniku nagrzanym do 180C i piec przez kolejne 30 min.
Zapewne jest pyszna taka tarta!!!:) ..choć z początku gdy zobaczyłam zdjęcia umysł podsunął stwierdzenie "u Gabi zwierzęta..?? niemożliwe...!!!" ..no tak się mogło skojarzyć;)
OdpowiedzUsuńBuziaki Kochana ślę:) ******
Ha ha ha...a to buraczki :D No ładnie o co ty mnie chciałaś posądzić :D Pozdrawiam i ściskam b. mocno 😘
Usuńz burakami i fasolą!! <3 to coś dla mnie! do tego wygląda tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, ale piękna! Uwielbiam tarty na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńI ja również Tę akurat najczęściej podaję ze świeżymi kiełkami po prostu pycha!
UsuńWow, tarta wygląda super. Duża ilość kolorowych warzyw bardzo zachęca :)
OdpowiedzUsuńKiedy za oknem szaruga i ziąb przyjemnie jest zjeść coś ciepłego i kolorowego :)
OdpowiedzUsuńCzy musi być mąka orkiszowa czy można ją zamienić na jakąś inną?
OdpowiedzUsuńFajna jest z cieciorką zamiast fasoli
OdpowiedzUsuń