niedziela, 10 stycznia 2016

WEGAŃSKA TARTA WARZYWNA



Kolorowa i bardzo smaczna. Wegańska tarta na delikatnym, kruchym cieście, z dodatkiem pieczonych buraczków, selera, fasoli jaś i świeżych ziół. Tartę można jeść samą, z dodatkiem ulubionego dipu lub bukietem świeżych, sezonowych warzyw.

Składniki:

Na ciasto:

200 g mąki orkiszowej
100 g oliwy z oliwek
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
    Mąkę przesypać do miski dodać tłuszcz wodę, sól.
    Wszystkie składniki energicznie połączyć na gładkie ciasto.
    Uformować kulę i umieścić na 1h w lodówce.
Na nadzienie:

2 średnie upieczone buraczki
1/2 świeżego selera
3/4 szklanki mrożonej lub gotowanej fasoli
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka mąki z ciecierzycy
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
świeży tymianek i kolendra

Sposób przygotowania:
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć na złoto, następnie dodać fasolę i seler, całość smażyć 5 min.
    Następnie dodać pokrojone w grubszą kostkę buraczki.
    W bulionie roślinnym rozpuścić łyżeczkę mąki z ciecierzycy i zalać nimi warzywa.
    Całość dusić ok 2 min., nie mieszać. Potrząsnąć patelnią aby składniki ładnie się połączyły.
    Na sam koniec dodać posiekane zioła: tymianek i kolendrę.
    Foremkę natłuścić wykleić schłodzonym ciastem nakłuć widelcem, umieścić w nagrzanym piekarniku na ok. 8 min. aż się lekko zarumieni.
Na podpieczone ciasto wylać duszone warzywa i jeszcze raz całość umieścić w piekarniku nagrzanym do 180C i piec przez kolejne 30 min.



10 komentarzy:

  1. Zapewne jest pyszna taka tarta!!!:) ..choć z początku gdy zobaczyłam zdjęcia umysł podsunął stwierdzenie "u Gabi zwierzęta..?? niemożliwe...!!!" ..no tak się mogło skojarzyć;)
    Buziaki Kochana ślę:) ******

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha...a to buraczki :D No ładnie o co ty mnie chciałaś posądzić :D Pozdrawiam i ściskam b. mocno 😘

      Usuń
  2. z burakami i fasolą!! <3 to coś dla mnie! do tego wygląda tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ale piękna! Uwielbiam tarty na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja również Tę akurat najczęściej podaję ze świeżymi kiełkami po prostu pycha!

      Usuń
  4. Wow, tarta wygląda super. Duża ilość kolorowych warzyw bardzo zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy za oknem szaruga i ziąb przyjemnie jest zjeść coś ciepłego i kolorowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy musi być mąka orkiszowa czy można ją zamienić na jakąś inną?

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna jest z cieciorką zamiast fasoli

    OdpowiedzUsuń