niedziela, 24 stycznia 2016

RAVIOLI Z KARMELIZOWANĄ MARCHEWKĄ W SOSIE SZAŁWIOWYM



Dla smakoszy włoskich specjałów ravioli z karmelizowaną marchewką i orzechami nerkowca będą prawdziwa ucztą dla podniebienia. Lekko słodkie, przełamane ostrym smakiem świeżego imbiru smakowicie komponują się podane z intensywnym i aromatycznym sosem szałwiowym.

Składniki na ciasto:

350 g mąki (użyłam orkiszowej)
110 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy

Przygotowanie ciasta:
    Mąkę przesypać na stolnicę, dodać ciepłą wodę i oliwę i wyrobić gładkie ciasto.
    Gotowe przykryć ściereczką i odstawić.

Składniki na farsz:

300 g marchwi
50 g orzechów nerkowca
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła kokosowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
kawałek świeżego imbiru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie farszu:
    Marchew obrać i pokroić w kostkę.
    Orzechy nerkowca posiekać bardzo drobno.
    Na patelni rozgrzać masło kokosowe wsypać marchew smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
    Dodać posiekane orzechy i drobno pokrojony imbir podlać bulionem, przykryć i pozostawić na małym ogniu na około 30 minut, aby zredukować ilość bulionu.
    Gotowy farsz doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotowanie ravioli:
    Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na cieniutkie placki w formie kwadratów.
    Na jedną cześć całej powierzchni ułożyć w równych odstępach farsz, a następnie przykryć drugim plackiem i specjalnym radełkiem podzielić na małe kwadraty.
    Gotowe wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 1,5 minuty, aż wypłyną na wierzch.
    Ravioli ułożyć na talerzu, polać oliwą z oliwek, posypać listkami szałwii i świeżo mielonym pieprzem.



2 komentarze:

  1. Masło kokosowe to to samo co olej? Ravioli wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję!:) Maso kokosowe i olej to to samo w zależności od tego w jakiej temperaturze tłuszcz jest przechowywany taką przybiera formę w niskiej stała, ciekłą powyżej ok. 27-28C.

    OdpowiedzUsuń