Dla smakoszy włoskich
specjałów ravioli z karmelizowaną marchewką i orzechami nerkowca
będą prawdziwa ucztą dla podniebienia. Lekko słodkie, przełamane
ostrym smakiem świeżego imbiru smakowicie komponują się podane z
intensywnym i aromatycznym sosem szałwiowym.
Składniki na ciasto:
350 g mąki (użyłam
orkiszowej)
110 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesypać na
stolnicę, dodać ciepłą wodę i oliwę i wyrobić gładkie
ciasto.
Gotowe przykryć
ściereczką i odstawić.
Składniki na farsz:
300 g marchwi
50 g orzechów nerkowca
1/2 łyżeczki świeżo
startej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
kokosowego
1/2 szklanki bulionu
warzywnego
kawałek świeżego imbiru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie farszu:
Marchew obrać i pokroić
w kostkę.
Orzechy nerkowca posiekać
bardzo drobno.
Na patelni rozgrzać
masło kokosowe wsypać marchew smażyć przez 5 minut mieszając od
czasu do czasu.
Dodać posiekane orzechy
i drobno pokrojony imbir podlać bulionem, przykryć i pozostawić
na małym ogniu na około 30 minut, aby zredukować ilość bulionu.
Gotowy farsz doprawić
gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotowanie ravioli:
Ciasto podzielić na dwie
części, rozwałkować na cieniutkie placki w formie kwadratów.
Na jedną cześć całej
powierzchni ułożyć w równych odstępach farsz, a następnie
przykryć drugim plackiem i specjalnym radełkiem podzielić na małe
kwadraty.
Gotowe wrzucać na
osolony wrzątek i gotować ok 1,5 minuty, aż wypłyną na wierzch.
Ravioli ułożyć na
talerzu, polać oliwą z oliwek, posypać listkami szałwii i świeżo
mielonym pieprzem.
Masło kokosowe to to samo co olej? Ravioli wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!:) Maso kokosowe i olej to to samo w zależności od tego w jakiej temperaturze tłuszcz jest przechowywany taką przybiera formę w niskiej stała, ciekłą powyżej ok. 27-28C.
OdpowiedzUsuń