Nie od dziś wiadomo o
niezwykłych właściwościach prozdrowotnych selera i jego
dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Najlepiej spożywać go na
surowo w postaci surówek lub soku, wówczas mamy gwarancję
zachowania wszystkich wartości odżywczych jakie posiada. Jednak
biorą pod uwagę niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju smak i
zapach pieczonego selera trudno jest się oprzeć, szczególnie o tej
porze roku, i nie przygotować smacznej zupy selerowej lub
aksamitnego pożywnego i rozgrzewającego kremu.
Składniki na krem:
1 średniej wielkości
upieczony seler
500 ml bulionu warzywnego
kawałek imbiru
szczypta gałki
muszkatołowej
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
sól do smaku
Przygotowanie kremu:
Do kielicha blendera
przełożyć pokrojony seler.
Wlać bulion, dodać
starty imbir, gałkę muszkatołową, sól do smaku i całość
zmiksować.
Gotowy krem przelać do
małego garnuszka, zagotować.
Na koniec dodać skórkę
z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Składniki na pulpety:
1 szklanka ciecierzycy
(brown chickpeas)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
6 łyżek mąki z
ciecierzycy (dwie pozostawić do obtaczania pulpetów)
2 łyżki bulionu lub wody
szczypta mielonego kuminu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie pulpetów:
Ciecierzycę
zalać wodą i odstawi na całą noc, następnie ugotować,
przestudzić i przekręcić przez maszynkę.
Cebulę i czosnek
posiekać i usmażyć na 2 łyżkach oliwy na złoty kolor.
Do miski przełożyć
przekręconą ciecierzycę, dodać 4 łyżki mąki z ciecierzycy,
kumin, bulion lub wodę, sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie
wyrobić, odstawić na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
Z gotowej masy formować
kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące z
ciecierzycy, a następnie smażyć w głębokim tłuszczu na złoty
kolor lub w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 20-25
minut, aż się przyrumienią.Gotowe pulpety przełożyć
do miseczki, zalać gorącym kremem z selera i dowolnie udekorować.
Cudny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOmniammm mniammmm!!:)
OdpowiedzUsuń