Nie od dziś wiadomo o
niezwykłych właściwościach prozdrowotnych selera  i jego
dobroczynnym  wpływie na nasz organizm. Najlepiej spożywać go na
surowo w  postaci surówek  lub soku, wówczas mamy gwarancję
zachowania wszystkich wartości odżywczych jakie posiada. Jednak
biorą pod uwagę niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju smak i
zapach pieczonego selera trudno jest się oprzeć, szczególnie o tej
porze roku, i nie przygotować smacznej zupy selerowej lub
aksamitnego pożywnego i rozgrzewającego  kremu.
Składniki na krem:
1 średniej wielkości
upieczony seler
500 ml bulionu warzywnego
kawałek imbiru
szczypta gałki
muszkatołowej
1/2 łyżeczki skórki z cytryny 
sól do smaku
Przygotowanie kremu:
Do kielicha blendera
 przełożyć pokrojony seler.
Wlać bulion, dodać
 starty imbir, gałkę muszkatołową, sól do smaku i całość
 zmiksować.
Gotowy krem przelać do
 małego garnuszka, zagotować.
Na koniec dodać skórkę
 z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Składniki na pulpety:
1 szklanka ciecierzycy
(brown chickpeas)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
6 łyżek mąki z
ciecierzycy (dwie pozostawić do obtaczania pulpetów)
2 łyżki bulionu lub wody
szczypta mielonego kuminu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie pulpetów:
Ciecierzycę
 zalać wodą i odstawi na całą noc, następnie ugotować,
 przestudzić i przekręcić przez maszynkę.
Cebulę i czosnek
 posiekać i usmażyć na 2 łyżkach oliwy na złoty kolor.
Do miski przełożyć
 przekręconą ciecierzycę, dodać 4 łyżki mąki z ciecierzycy,
 kumin, bulion lub wodę, sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie
 wyrobić, odstawić na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
Z gotowej masy formować
 kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące z
 ciecierzycy, a następnie smażyć w głębokim tłuszczu na złoty
 kolor lub w piekarniku w temperaturze 180 C                                            przez około 20-25
 minut, aż się przyrumienią.Gotowe pulpety przełożyć
do miseczki, zalać gorącym kremem z selera i dowolnie udekorować.
 




 
Cudny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOmniammm mniammmm!!:)
OdpowiedzUsuń