Oto i on - pyszny
rozgrzewający i niebiańsko smaczny. Uzyskany metodą wielokrotnych
prób i błędów. Aromatyczny, lekko słodki z wyczuwalną nutą
charakterystycznej goryczki, którą posiada szafran. O tej porze
roku, kiedy za oknem ziąb i chłód doskonały nie tylko ze względu
na rozgrzewający smak ale również piękny, ciepły i słoneczny
kolor.
Składniki:
1/2 kg marchewki
2 pomarańcze
1 biała cebula
250 ml rosołu roślinnego
400 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki tabasco
2 łyżki masła
kokosowego
kawałek imbiru
szczypta szafranu
Sposób przygotowania:
Marchew, cebulę oraz imbir obrać i pokroić w kostkę.
W garnku roztopić 2
łyżki masła kokosowego, następnie dodać pokrojoną marchew,
imbir i cebulę, lekko posolić i smażyć około 3-4 minuty od
czasu do czasu mieszając.
Całość podlać rosołem
i sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać szafran i tak
pozostawić na wolnym ogniu na około 20 minut.
Dodać mleko kokosowe.
Całość zmiksować blenderem na gadko i
ponownie zagotować.
Na sam koniec dodać sos
tabasco i doprawić solą do smaku.
Uwielbiam takie zupy :) Ma piekny kolor :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków. Bardzo takie lubię.
OdpowiedzUsuń