niedziela, 17 stycznia 2016

FOCACCIA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM I SYROPEM KLONOWYM



Nietypowa i oryginalna. Delikatne i chrupiące ciasto, a na nim ułożone finezyjne plasterki grillowanego bakłażana, muśnięte syropem klonowym, które po upieczeniu staja się chrupiące i lekko słodkie. Focaccia podana z listkami świeżej rukoli i aromatyczną ziołową oliwą prezentuję się i smakuje wyjątkowo.


Składniki na ciasto:

350 g mąki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
7 g drożdży instant
210 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

Ponadto:

1 świeży bakłażan
1 czerwona cebula
50 ml syropu klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek
rozmaryn
rukola

Sposób przygotowania:
    Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, cukier dokładnie wymieszać.
    Suche składniki połączyć z ciepłą wodą i oliwą, dokładnie wyrobić na elastyczną, gładką masę.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.
    Bakłażana umyć i pokroić  na cieniutkie plasterki, ułożyć na papierowym ręczniku, posolić i pozostawić na 20 minut.
    Plastry osuszyć z nadmiaru wody, a następnie obsmażyć z dwóch stron na patelni grillowej i odstawić do wystudzenia.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, a następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i rozciągnąć delikatnie palcami. Ponownie odstawić na 20 minut.
    Wierzch ciasta posmarować oliwą z oliwek, ułożyć plastry grillowanego bakłażana posmarowanego syropem klonowym, posypać pokrojoną w krążki czerwoną cebulą i świeżym rozmarynem.
    Wstawić od nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 25 minut.
    Ciepłą focaccię pokroić na kawałki i podawać z oliwą z oliwek z wymieszaną ze świeżymi lub suszonymi ziołami.

2 komentarze: