Nietypowa i oryginalna.
Delikatne i chrupiące ciasto, a na nim ułożone finezyjne
plasterki grillowanego bakłażana, muśnięte syropem klonowym,
które po upieczeniu staja się chrupiące i lekko słodkie. Focaccia
podana z listkami świeżej rukoli i aromatyczną ziołową oliwą
prezentuję się i smakuje wyjątkowo.
Składniki na ciasto:
350 g mąki
2 łyżeczki oliwy z
oliwek
7 g drożdży instant
210 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Ponadto:
1 świeży bakłażan
1 czerwona cebula
50 ml syropu klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek
rozmaryn
rukola
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę,
dodać drożdże, sól, cukier dokładnie wymieszać.
Suche składniki połączyć
z ciepłą wodą i oliwą, dokładnie wyrobić na elastyczną,
gładką masę.
Miskę przykryć
ściereczką i odstawić na godzinę, tak aby ciasto podwoiło swoją
objętość.
Bakłażana umyć i
pokroić na cieniutkie plasterki, ułożyć na papierowym
ręczniku, posolić i pozostawić na 20 minut.
Plastry osuszyć z
nadmiaru wody, a następnie obsmażyć z dwóch stron na patelni
grillowej i odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto
jeszcze raz wyrobić, a następnie wyłożyć na natłuszczoną
blaszkę i rozciągnąć delikatnie palcami. Ponownie odstawić na
20 minut.
Wierzch ciasta posmarować
oliwą z oliwek, ułożyć plastry grillowanego bakłażana
posmarowanego syropem klonowym, posypać pokrojoną w krążki
czerwoną cebulą i świeżym rozmarynem.
Wstawić od nagrzanego do
200 C piekarnika i piec 25 minut.
Ciepłą focaccię
pokroić na kawałki i podawać z oliwą z oliwek z wymieszaną ze
świeżymi lub suszonymi ziołami.
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńHmm, wyborna :D
OdpowiedzUsuń