piątek, 31 lipca 2015

WEGAŃSKI VICHYSSOISE - CREME



Dzisiaj zapraszam na wegańską wersję klasycznego dania kuchni francuskiej: chłodnik vichyssoise-creme.

 Krem  przyrządza się na bazie ziemniaków i pora, które dusimy w aromatycznym bulionie warzywnym z dodatkiem białego wina i przypraw.

Gotowe danie jest bardzo smaczne i sycące. Schłodzone wystarczy tylko przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Podajemy je z grzankami lub z prażoną cebulką. Vichyssoise jest co prawda znane jako chłodnik, ale niejednokrotnie jadłam ją na ciepło i również smakowała świetnie.


Składniki:

4 średnie pory (biała część)
2 ziemniaki
1 cebula
200 ml białego wina
700 ml bulionu z warzyw
150 ml mleka roślinnego
2 łyżki oliwy
otarta skórka z połowy cytryny
świeża bazylia i szałwia
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
świeżo mielony pieprz


Sposób przygotowania:

Ziemniaki, pora i cebulę oczyścić i pokroić. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i wsypać pokrojone warzywa. Podsmażać około 5 minut.

Następnie wlać bulion i mleko, dodać gałkę, liść laurowy i dalej dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.

Kiedy warzywa są już miękkie dodać wino i skórkę z cytryny, zagotować, zdjąć z ognia i całość zmiksować lub przetrzeć przez sitko.

                                                          Smacznego!


1 komentarz: