wtorek, 7 lipca 2015

MUS JAGLANO - CZEKOLADOWY



Aksamitny, delikatny i do tego bardzo smaczny... idealna propozycja na wakacyjne letnie śniadanie.

 Mus nie zawiera cukru rafinowanego, posiada naturalną słodycz daktyli i karobu, która idealnie komponuje ze smakiem gorzkiej czekolady i kaszy jaglanej.

 Latem mus  podaję schłodzony z dodatkiem sezonowych owoców, a w chłodniejsze dni z granolą lub płatkami owsianym.

Lubię przygotować go w większej ilości, tak aby móc przez kilka dni cieszyć się jego cudownym smakiem.


 Składniki:

 1 szklanka kaszy jaglanej
 2 szklanki mleka roślinnego
 200 g gorzkiej czekolady najlepiej 80%
 3/4 szklanki daktyli
 60 ml mleka kokosowego
 laska wanilii


Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Daktyle zalać szklanką letniej wody. W garnku zagotować dwie szklanki wody, wsypać kaszę, posolić i ugotować do miękkości.

Przestudzoną przesypać do kielicha blendera, dodać mleko, połamaną na kawałki czekoladę, mleko kokosowe, namoczone daktyle, karob, wanilię i dokładnie zmiksować.

Gotowy mus przed podaniem najlepiej dobrze schłodzić. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Mniam!:) ..ja już niemal czuję ten wspaniały smak:)
    Pozdrawiam ciepluteńko:) ..bo u nas, niczym w Hiszpanii słoneczko pięknie towarzyszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takim musem mogłabym się codziennie zajadać, z jaglanej można stworzyć cudowne desery, śniadania, obiady czy kolacje - za to ją uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki mus to musi być deser perfekcyjny :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Me encantó su delicada textura. Está genial :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń