Aksamitny, delikatny i do tego bardzo smaczny... idealna propozycja na wakacyjne letnie śniadanie.
Mus nie zawiera cukru rafinowanego, posiada naturalną słodycz daktyli i karobu, która idealnie komponuje ze smakiem gorzkiej czekolady i kaszy jaglanej.
Latem mus podaję schłodzony z dodatkiem sezonowych owoców, a w chłodniejsze dni z granolą lub płatkami owsianym.
Lubię przygotować go w większej ilości, tak aby móc przez kilka dni cieszyć się jego cudownym smakiem.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
200 g gorzkiej czekolady najlepiej 80%
3/4 szklanki daktyli
60 ml mleka kokosowego
laska wanilii
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Daktyle zalać szklanką letniej wody. W garnku zagotować dwie szklanki wody, wsypać kaszę, posolić i ugotować do miękkości.
Przestudzoną przesypać do kielicha blendera, dodać mleko, połamaną na kawałki czekoladę, mleko kokosowe, namoczone daktyle, karob, wanilię i dokładnie zmiksować.
Gotowy mus przed podaniem najlepiej dobrze schłodzić. Smacznego!
Mniam!:) ..ja już niemal czuję ten wspaniały smak:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepluteńko:) ..bo u nas, niczym w Hiszpanii słoneczko pięknie towarzyszy:)
takim musem mogłabym się codziennie zajadać, z jaglanej można stworzyć cudowne desery, śniadania, obiady czy kolacje - za to ją uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńTaki mus to musi być deser perfekcyjny :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Me encantó su delicada textura. Está genial :)
OdpowiedzUsuńMniam, genialne i zdrowe! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńbeautiful :-)