sobota, 11 lipca 2015

SAŁATKA Z AWOKADO I PIECZONĄ CIECIERZYCĄ W SOSIE Z POMELO



Bardzo smaczna, pożywna, prosta i szybka w przygotowaniu,  przez co idealnie nadaje się do wakacyjnego menu.


Ciecierzyca i awokado same w sobie są składnikami dosyć mdlącymi, jednak kiedy połączymy je z sosem z pomelo nabierają zupełnie innego smaku i wyrazu.

Sałatka smakuje doskonale z pieczonymi ziemniakami np. ptatas bravas, lub ze świeżą chrupiącą grzanką polaną oliwą z oliwek i delikatnie posypaną solą i pieprzem. Zapraszam do degustacji.


Składniki (porcja dla 2 osób):

1 puszka ciecierzycy
1 dojrzały owoc awokado
2-3 szt. świeżych daktyli (opcjonalnie)
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli

Na sos:

sok z jednego owocu pomelo
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka melasy lub innego słodu
garść świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos.

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączyć i osuszyć. Oliwę z oliwek wymieszać z papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku, połączyć z ciecierzycą tak, aby ziarna były dokładnie pokryte.

Następnie wsypać ziarna na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec przez 25 minut w nagrzanym do 200 C piekarniku.

Do miski wsypać upieczoną i przestudzoną ciecierzycę, dodać pokrojone awokado, daktyle, pokrojoną na krążki cebulę, polać przygotowanym sosem i delikatnie połączyć. Smacznego!


7 komentarzy: