Bardzo smaczna, pożywna, prosta i szybka w przygotowaniu, przez co idealnie nadaje się do wakacyjnego menu.
Ciecierzyca i awokado same w sobie są składnikami dosyć mdlącymi, jednak kiedy połączymy je z sosem z pomelo nabierają zupełnie innego smaku i wyrazu.
Sałatka smakuje doskonale z pieczonymi ziemniakami np. ptatas bravas, lub ze świeżą chrupiącą grzanką polaną oliwą z oliwek i delikatnie posypaną solą i pieprzem. Zapraszam do degustacji.
Składniki (porcja dla 2 osób):
1 puszka ciecierzycy
1 dojrzały owoc awokado
2-3 szt. świeżych daktyli (opcjonalnie)
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli
Na sos:
sok z jednego owocu pomelo
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka melasy lub innego słodu
garść świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączyć i osuszyć. Oliwę z oliwek wymieszać z papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku, połączyć z ciecierzycą tak, aby ziarna były dokładnie pokryte.
Następnie wsypać ziarna na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec przez 25 minut w nagrzanym do 200 C piekarniku.
Do miski wsypać upieczoną i przestudzoną ciecierzycę, dodać pokrojone awokado, daktyle, pokrojoną na krążki cebulę, polać przygotowanym sosem i delikatnie połączyć. Smacznego!
świetna sałatka, taka totalnie letnia :)
OdpowiedzUsuńświetne to zestawienie składników, a sos z pomelo rewelacja!
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka, idealna propozycja na lekki lunch! :)
OdpowiedzUsuńPięknie podałaś tę smaczną sałatkę :)
OdpowiedzUsuńPięknie podałaś tę smaczną sałatkę :)
OdpowiedzUsuńPięknie podałaś tę smaczną sałatkę :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuń