Bardzo smaczna, ugotowana na parze, chrupiąca i jędrna. Podana z sosem sojowo-sezamowym, a całość obficie posypana sezamem.
Osobiście oprócz sezamu bardzo często dodaję ziarna słonecznika, pestki prażonej dyni i świeże zioła.
Przyrządzona w taki sposób jest doskonałą alternatywą dla osób będących na diecie bezglutenowej a lubiących np. fasolkę w bułce tartej - ta wersja smakiem nieco ją przypomina.
Składniki:
1 kg fasoli szparagowej
1/2 szklanki sezamu
Na sos:
1/3 szklanki oleju sezamowego
1/3 szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka soku z limonki
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolkę obrać i umyć. Umieścić w parowarze, gotować około 20 minut, jeśli wolicie miękką - nieco dłużej.
Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy sezam i ostrożnie go podsmażamy tak aby się nie przypalił przez ok. 1-2 min.
Olej sezamowy, sos sojowy, cukier, sok z limonki wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy.
Porcję ugotowanej fasolki polewamy sosem sojowo-sezamowym i posypujemy prażonym sezamem.
Smacznego!
Ja teraz jadam tony fasolki! Zielona najlepsza <3 :)
OdpowiedzUsuń