Kasza jaglana z warzywami to jedna z moich ulubionych wakacyjnych potraw. Łatwo ją szybko przygotować i zabrać na plażę.
Dzisiejsza propozycja jest z dodatkiem papryki żółtej, zielonej i czerwonej, świeżej rukoli i czarnuszki.
Danie urozmaiciłam podając je z wegańskimi nuggetsami, które razem z kaszą tworzą idealną letnią kompozycję.
Składniki dla dwóch osób:
1 szklanka kaszy jaglanej (ugotować w dwóch szklankach posolonej wody)
1/2 papryki: czerwonej, zielonej i żółtej
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka czarnuszki
otarta skórka z połowy cytryny
garść rukoli
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać słodką paprykę i lekko podsmażyć.
2. Warzywa (paprykę i cebulę) umyć, oczyścić, pokroić w grubszą kostkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać przez pięć minut.
3. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać.
4. Kaszę przed podaniem udekorować świeżymi listkami rukoli.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńKocham takie dania! Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń