wtorek, 4 sierpnia 2015

SMACZNA KASZA JAGLANA Z WOKA



Kasza jaglana z warzywami to jedna z moich ulubionych wakacyjnych potraw. Łatwo ją szybko przygotować i zabrać na plażę.

Dzisiejsza propozycja jest z dodatkiem papryki żółtej, zielonej i czerwonej, świeżej rukoli i czarnuszki.

Danie urozmaiciłam podając je z wegańskimi nuggetsami, które razem z kaszą tworzą idealną letnią kompozycję.

Składniki dla dwóch osób:

1 szklanka kaszy jaglanej (ugotować w dwóch szklankach posolonej wody)
1/2 papryki: czerwonej, zielonej i żółtej
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka czarnuszki
otarta skórka z połowy cytryny
garść rukoli
2 łyżki oliwy


Sposób przygotowania:

1. W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać słodką paprykę i lekko podsmażyć.
2. Warzywa (paprykę i cebulę) umyć, oczyścić, pokroić w grubszą kostkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać przez pięć minut.
3. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać.
4. Kaszę przed podaniem udekorować świeżymi listkami rukoli.

2 komentarze: