Bardzo smaczny sos z pieczonej papryki, odrobiny pomidorów i mleka kokosowego. Przepis można modyfikować w zależności od gustu i upodobań smakowych. Osobiście jednak polecam wypróbowane proporcje.
Do sosu można dodać rozmaite przyprawy np. garam masla i kardamon i w ten sposób przygotować danie kuchni orientalnej lub, jeśli ktoś woli pikantne i wyraziste smaki, połączyć go z papryczkami chili lub jalapenos.
Sos może stanowić bazę lub dodatek do wielu potraw. Najczęściej łączę go z ryżem i makaronem. Zapiekam z gołąbkami lub faszerowana papryką.
Składniki:
1 kg pieczonej papryki
2 pieczone pomidory
1 średnia upieczona cebula
4 ząbki czosnku
150 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
1 płaska łyżka kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Upieczone warzywa ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
2. Warzywa umieścić w wysokim naczyniu lub kielichu blendera, dodać bulion, obrany czosnek, mleko kokosowe ,kurkumę oraz cukier i całość dokładnie zmiksować.
3. Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
4. Dodać sos z cytryny i jeszcze raz zagotować.
5. Gorący przelać do słoiczków, szczelnie zakręcić odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
6. Tak przygotowany można przechowywać w lodówce nawet przez pół roku.
chętnie bym zjadła nawet jako zupę :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadłabym taki sos:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award-zajrzyj,proszę,do mnie po szczegóły http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/