Arbuz, melon miodowy i melon zielony bez wątpienia kojarzą się z latem. Pięknie, świeżo i orzeźwiająco pachną, gaszą pragnienie, są niskokaloryczne i do tego bardzo smaczne.
Słodycz arbuza i melona świetnie kontrastuje ze smakami: kwaśnym, słonym i ostrym, dlatego też owoce te doskonale nadają się jako dodatek do orzeźwiających sałatek. Idealną propozycją na upały jest również orzeźwiający sorbet z arbuza lub melona, który pojawi się tutaj niebawem.
Moja dzisiejsza propozycja to przede wszystkim coś co ucieszy najmłodszych, ale nie tylko. Dzieci z większą chęcią sięgają po owoce i warzywa, jeśli podamy je w ciekawy i przyciągający wzrok sposób.
Składniki:
1/4 arbuza
1/2 melona miodowego
1/2 melona zielonego
200 g gorzkiej czekolady
sezam, orzechy, wiórki kokosowe, chili
Sposób przygotowania:
1. Owoce kroimy na różnej wielkości kawałki.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3. W rozpuszczonej czekoladzie zanurzamy kawałki owoców i obsypujemy bakaliami.
4. Tak przygotowane układamy na tacce wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 3 godziny.
Czadowo wygląda! Takie desery to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńChyba nawet sama coś takiego zrobię. :D