piątek, 10 czerwca 2016

RED CHILI SPICY BURGER



Miłośnicy czerwonej soczewicy i wyrazistych smaków na pewno nie dadzą się długo namawiać i z entuzjazmem zabiorą się za wypróbowanie mojego nowego przepisu na smaczne wegańskie, spicy burgery, które bez problemu i szybko da się przygotować. Gotowe, chrupiące i aromatyczne  możecie podać tradycyjnie z bułką, dodatkiem świeżych warzyw i ulubionego sosu. Taka wersja z pewnością na dłuższy czas zaspokoi poczucie głodu. Można również zdecydować się na nieco lżejszą formę - burgery w towarzystwie pysznej sałatki z dodatkiem mango, awokado i czerwonej cebuli, na którą przepis znajdziecie już za kilka dni na blogu.
Zapraszam!


Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
2 cebule
3/4 szklanki mąki z soczewicy lub zwykłej
3 szklanki bulionu roślinnego lub wody
1 łyżeczka płatków ostrej papryczki chili
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta gałki muszkatołowej
garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki
sól do smaku
1 łyżka oliwy
tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:

Soczewicę przesypać na sitko i opłukać pod bieżącą wodą,
przełożyć do garnka, posolić, zalać bulionem lub wodą i ugotować do miękkości.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Cebulę obrać i razem z papryką drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wsypać kumin, paprykę w proszku i lekko podsmażyć. Następnie dodać posiekaną paprykę i cebulę, całość wymieszać i smażyć do miękkości. Odstawić do wystygnięcia, a następnie zblendować.
Do miski przełożyć ugotowaną i wystudzoną soczewicę, zblendowane warzywa, mąkę, gałkę muszkatołową, posiekaną kolendrę, ocet jabłkowy i płatki chili. Całość doprawić solą i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masę odstawić na 30 minut.
Formować średniej wielkości burgery, obtoczyć w otrębach, mące lub bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.


1 komentarz: