piątek, 20 maja 2016

KOFTA KEBAB - WARZYWNY SZASZŁYK



Dzisiejsza propozycja to nie lada gratka dla miłośników potraw z grilla. To także wyjątkowo smaczna roślinna alternatywa dla smakoszy tradycyjnego kebaba. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a dodatkową zaletą jest to, że nasze kebaby możemy przyrządzić z powodzeniem na kilka dni przed planowanym grillem. Wówczas mają więcej czasu aby się przegryźć i przejść aromatycznymi przyprawami. Po ugrillowaniu są pyszne, wyraziste, aromatyczne i jeszcze smaczniejsze!


Składniki:

Po 1 sztuce średniej wielkości:
marchew, burak, seler lub pietruszka
1 szklanka soczewicy konserwowej 
4 łyżki dowolnej mąki (zazwyczaj dodaję mąkę z ciecierzycy lub teff)
2 łyżki passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
1 łyżeczka garam masali
1 łyżka octu jabłkowego
garść posiekanej kolendry lub pietruszki
sól do smaku


Przygotowanie:

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy zmiażdżony czosnek posypujemy delikatnie solą i odstawiamy na 10 minut.
Soczewice miksujemy na gładko,  dodajemy  do niej starte warzywa i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. 
Z gotowej masy formujemy podłużne kebaby, które następnie nabijamy na patyczek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 35-40 minut.



1 komentarz:

  1. bardzo fajny pomysł, na grilla super odmiana :)

    OdpowiedzUsuń