sobota, 9 kwietnia 2016

WEGAŃSKI POMARAŃCZOWY PASZTET Z FASOLI



Dzisiejsza propozycja to danie ekspresowe, jeżeli tylko użyjecie składników konserwowych (fasola, papryka). Wówczas wystarczy wszystkie produkty przełożyć do miski i zmiksować przy pomocy blendera na jednolitą masę, przyprawić i upiec.
Gotowy pasztet ma piękny kolor, a w smaku jest wyrazisty, z lekko wyczuwalną nutą pomarańczy i orientalnego curry, o delikatnej i gładkiej konsystencji. Doskonały jako dodatek do kanapek lub podany z sosem i warzywami jako pożywne danie obiadowe. Ostatnio odkryłam, że rewelacyjnie smakuje upieczony na grillu, więc jest idealną propozycją dla tych, którzy poszukują ciekawych grillowych wege przekąsek.


Składniki:

400 g fasoli konserwowej
250 g papryki konserwowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka kuminu
4 łyżki maki z ciecierzycy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekany czosnek, wsypać kumin, paprykę słodką, curry i całość podsmażyć.
Do miski przełożyć fasolę i paprykę dodać podsmażone przyprawy i całość dokładnie zblendować. Następnie dodać mąkę z ciecierzycy, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować.

Foremkę keksówkę o dł. 25-27cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, a następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180C. Piec 40 minut. Kroić lekko przestudzony.

1 komentarz:

  1. Kolor ma piękny! Uwielbiam pasztety o takiej konsystencji :)

    OdpowiedzUsuń