czwartek, 14 stycznia 2016

ROZGRZEWAJĄCY KREM MARCHWIOWO - POMARAŃCZOWY



Oto i on - pyszny rozgrzewający i niebiańsko smaczny. Uzyskany metodą wielokrotnych prób i błędów. Aromatyczny, lekko słodki z wyczuwalną nutą charakterystycznej goryczki, którą posiada szafran. O tej porze roku, kiedy za oknem ziąb i chłód doskonały nie tylko ze względu na rozgrzewający smak ale również piękny, ciepły i słoneczny kolor.

Składniki:

1/2 kg marchewki
2 pomarańcze
1 biała cebula
250 ml rosołu roślinnego
400 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki tabasco
2 łyżki masła kokosowego
kawałek imbiru
szczypta szafranu


Sposób przygotowania:
    Marchew, cebulę oraz imbir obrać i pokroić w kostkę.
    W garnku roztopić 2 łyżki masła kokosowego, następnie dodać pokrojoną marchew, imbir i cebulę, lekko posolić i smażyć około 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając.
    Całość podlać rosołem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać szafran i tak pozostawić na wolnym ogniu na około 20 minut.
    Dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować blenderem na gadko i ponownie zagotować.
    Na sam koniec dodać sos tabasco i doprawić solą do smaku.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zupy :) Ma piekny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie smaków. Bardzo takie lubię.

    OdpowiedzUsuń