czwartek, 28 maja 2015

SZAFRANOWE SUSHI ZE SZPARAGAMI



Wegańska, nieco inna wersja sushi  z dodatkiem szafranu, alg i świeżych warzyw. Smakowo i wizualnie taka kompozycja bardzo przypadła mi do gustu.

Danie wyraziste, pachnące i bardzo sycące (chociaż przy pierwszej próbie wyszło odrobinę za ostre -przesadziłam nieco z dodatkiem z wasabi).

Dodatkowo do sushi podałam  bardzo smaczny sos na bazie syropu z agawy, melasy trzcinowej, octu ryżowego oraz soku z imbiru i limonki.


 Przepis na sos:

4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżeczka melasy trzcinowej
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka soku z imbiru
sok z połowy limonki
w razie potrzeby odrobinę posolić

Wszystkie składniki dokładnie połączyć, do tego calu użyłam blendera.


Składniki:

250 g ryżu do sushi
ocet ryżowy do smaku
4-5 arkuszy nori
1 średnia papryka czerwona lub żółta
150 g gotowanych zielonych szparagów
musztarda wasabi
1/2 łyżeczki cukru
czarny sezam

Sposób przygotowania:

Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, podczas gotowania dodać szczyptę szafranu. Wystudzić, przyprawić octem ryżowym (dodaję również pół łyżeczki cukru). Następnie na  arkusze nori rozkładać ryż o około 1 cm grubości, delikatnie posmarować wasabi, ułożyć warzywa pokrojone w paski i za pomocą specjalnej maty zwinąć ściśle ruloniki sushi. Gotowe przekroić na 4-centymetrowe kawałki . Podawać świeżo przygotowane z dodatkiem sosu.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam sushi, ale szafranowe musi smakować jeszcze lepiej niż tradycyjne:)

    OdpowiedzUsuń