środa, 13 maja 2015

PASTA Z KASZY GRYCZANEJ Z PIECZONYMI JABŁKAMI




 Jak większość roślinnych smarowideł przyrządza się ją bardzo prosto, wystarczy ugotować kaszę gryczaną (najlepiej w bulionie warzywnym), upiec jabłka,  dodać korzenne przyprawy, starannie połączyć i gotowe.

Pasta ma ciekawy smak i zapach. Pieczone jabłka  bardzo ładnie komponują się z kaszą gryczaną, a przyprawy dodatkowo nadają orientalnego akcentu.
Smaczny z pieczywem lub jako wypełnienie do naleśników lub pierożków.


Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej (ugotować w 2 szklankach bulionu warzywnego)
3 średnie pieczone jabłka
4 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
szczypta kardamonu i cynamonu
1 łyżka soku z cytryny

sól i świeżo mielony pieprz do smaku
garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania:

Ugotowaną kaszę i upieczone jabłka wraz z przyprawami przełożyć do wysokiego  naczynia lub do  kielicha blendera i wszystko dokładnie zmiksować na gładko.
Gotową pastę przełożyć do słoiczka szczelinie zamknąć. Przechowywać w lodówce do siedmiu dni.


4 komentarze:

  1. wow, świetny pomysł! zaintrygował mnie ten dodatek pieczonych jabłek, a z tahini to już w ogóle musi smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na kaszę, z której mało się kombinuje smacznych dań
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny ten przepis, ja robiłam pastę gryczaną, ale jedynie kakaową, a Twoja propozycja jest super!

    OdpowiedzUsuń